Connect with us

Zöld zóna

Új, a duzzasztót megkerülő hallépcsőt építenek a funkcióját vesztett régi helyett

Természetvédelmi szempontból kiemelkedő fontosságú a Hármas-Körös hosszirányú átjárhatóságának biztosítása, ami 1987 óta csak korlátozottan volt lehetséges. Az 1942-ben átadott Horthy István zsilipmű, vagy ahogy ma ismerjük, a Békésszentandrási duzzasztó mellett levő hallépcső ugyanis – miután a Bökényi duzzasztó megszűnt üzemelni,– nem tudta ellátni a feladatot. Annak bezárása után a szentandrási duzzasztó alatt a vízszint mintegy egy méterrel csökkent, ami a nagyobb vízhozamot biztosító időszakoktól eltekintve lehetetlenné tette azt, hogy a halak átjussanak a duzzasztó feletti vízbe. A terület, ami a Körös-Maros Nemzeti Park része, természetvédelmi szempontból fokozottan értékes, természetes állapotú vizes élőhely, így természetvédelmi terület, és ráadásul a Natura 2000-es területek védettsége alá tartozik.

Ennek a helyzetnek a megszüntetését hivatott megoldani az a beruházás, amire a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság adott be pályázatot, és nyert 238,5 millió forintnyi támogatást, amiből megépülhet az a 301 méter hosszú, ökológiai szempontokat is figyelembe véve megtervezett megkerülő csatornás hallépcső.

A munkák 2014 áprilisában kezdődtek, és azóta a 301 méternyi csatorna mintegy 85%-a, a 9 darab fix bukóműtárgy nagy része, ill. a négy ütemben megépülő alvízi lépcsős műtárgy első két üteme is elkészült.

A beruházás állását az elmúlt héten mutatták be a helyszínen az igazgatóság munkatársai a sajtónak és az érdeklődőknek. A hallépcső elkészítésének végső határideje 2015. február 28-a.

Fotó: Sinka Imre

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Kurszán, Aida és Nagy István agrárminiszter (Fotó: Babák Zoltán) Kurszán, Aida és Nagy István agrárminiszter (Fotó: Babák Zoltán)

Nagy István: Isten hozott mindenkit a csodák birodalmában

Zöld zóna

Nagy-Magyarország Fogadó Nagy-Magyarország Fogadó

Nagy–Magyarország Fogadó

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Tegnap megnyitott a Körösvölgyi Állatpark

Turizmus

Kecskék és birka az új kisállat-simogatóban (Fotó: Babák Zoltán) Kecskék és birka az új kisállat-simogatóban (Fotó: Babák Zoltán)

Május 15-én nyit a Körösvölgyi Állatpark

Turizmus

A rovatot támogatja:

Archívum

2014. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect