in , ,

Kutatók éjszakája 2014: három helyszínen öt intézmény munkatársai népszerűsítették a kutatómunkát

32 európai országban zajlott párhuzamosan a Kutatók éjszakája 2014-es rendezvénysorozata. Magyarországon 33 város 101, Budapest 46 helyszínén várták az érdeklődőket. Szarvason három helyszínen öt intézmény munkatársai készültek, hogy a fiataloknak testközelbe hozzák a kutatók munkáját. A korábbi helyszínekhez, a Haltenyésztési Kutatóintézethez és a Szarvasi Arborétumhoz az idén először kapcsolódott be a Szent István Egyetem GAEK Tessedik Campusa is. Míg a HAKI-ban a szokásos halas bemutatók folytak, a Pepi-kertben barangolni, addig az agrárkaron a kémiai bemutatók mellett érdekes előadásokat lehetett hallgatni a három intézmény vezetőitől, kutatóitól.

– Talán kevesen tudják, de ez a rendezvénysorozat annak idején azért jött létre, hogy a kutatót mint embert, a kutatást ne egy megfoghatatlan és elérhetetlen történetként mutassa be, népszerűsítse a fiatalok között és vonzóvá, elérhető közelségbe tegye a természettudományt. Érdekes előadásokat lehet ma végighallgatni, de kísérőrendezvényeként a folyosón kémia, látványkémiaként egy-két érdekes reakciót, egy-két látványos kémiával kapcsolatos dolgot nézhetnek meg az érdeklődő fiatalok, dehogy a legkisebbek nehogy megunják a sok előadást készültünk egy-két szórakoztatóbb dologgal is, például a tornateremben ugrálóvár is van – vezette be az előadás-sorozatot dr. Futó Zoltán dékánhelyettes, majd átadta a szót dr. Bíró Tibor dékánnak, aki “a katasztrófa-felmérés az űrből és a levegőből” című előadásában azt a bizonyos elefántcsonttorony-szerűséget próbálta eloszlatni, feltörni ami ma a kutatókat körülveszi.

Őt a három résztvevő intézmény előadói követték. Bozán Csaba (NAIK ÖVKI, HAKI) a vízről, dr. Lányi Katalin (SZIE GAEK) a szemét felhasználásáról, Gulyás András (Tessedik Sámuel Múzeum) régész őseink italairól, dr. Hanyecz Katalin az Arborétum értékeiről, dr. Józsa Vilmos rendhagyó biológiaóra keretében szintén vizes témáról, dr. Jakab Gusztáv a környék növényritkaságairól beszélt. Az estét Szklenár Tamás amatőr csillagász zárta az üstökösökkel. Sajnos a csillagászati bemutató a felhős ég miatt meghiúsult.

Vélemény, hozzászólás?

Dalban fejezték ki hálájukat

Családi nappal hívták fel a figyelmet a környezettudatos életre