Connect with us

Zöld zóna

Kutatók éjszakája 2014: három helyszínen öt intézmény munkatársai népszerűsítették a kutatómunkát

32 európai országban zajlott párhuzamosan a Kutatók éjszakája 2014-es rendezvénysorozata. Magyarországon 33 város 101, Budapest 46 helyszínén várták az érdeklődőket. Szarvason három helyszínen öt intézmény munkatársai készültek, hogy a fiataloknak testközelbe hozzák a kutatók munkáját. A korábbi helyszínekhez, a Haltenyésztési Kutatóintézethez és a Szarvasi Arborétumhoz az idén először kapcsolódott be a Szent István Egyetem GAEK Tessedik Campusa is. Míg a HAKI-ban a szokásos halas bemutatók folytak, a Pepi-kertben barangolni, addig az agrárkaron a kémiai bemutatók mellett érdekes előadásokat lehetett hallgatni a három intézmény vezetőitől, kutatóitól.

– Talán kevesen tudják, de ez a rendezvénysorozat annak idején azért jött létre, hogy a kutatót mint embert, a kutatást ne egy megfoghatatlan és elérhetetlen történetként mutassa be, népszerűsítse a fiatalok között és vonzóvá, elérhető közelségbe tegye a természettudományt. Érdekes előadásokat lehet ma végighallgatni, de kísérőrendezvényeként a folyosón kémia, látványkémiaként egy-két érdekes reakciót, egy-két látványos kémiával kapcsolatos dolgot nézhetnek meg az érdeklődő fiatalok, dehogy a legkisebbek nehogy megunják a sok előadást készültünk egy-két szórakoztatóbb dologgal is, például a tornateremben ugrálóvár is van – vezette be az előadás-sorozatot dr. Futó Zoltán dékánhelyettes, majd átadta a szót dr. Bíró Tibor dékánnak, aki “a katasztrófa-felmérés az űrből és a levegőből” című előadásában azt a bizonyos elefántcsonttorony-szerűséget próbálta eloszlatni, feltörni ami ma a kutatókat körülveszi.

Őt a három résztvevő intézmény előadói követték. Bozán Csaba (NAIK ÖVKI, HAKI) a vízről, dr. Lányi Katalin (SZIE GAEK) a szemét felhasználásáról, Gulyás András (Tessedik Sámuel Múzeum) régész őseink italairól, dr. Hanyecz Katalin az Arborétum értékeiről, dr. Józsa Vilmos rendhagyó biológiaóra keretében szintén vizes témáról, dr. Jakab Gusztáv a környék növényritkaságairól beszélt. Az estét Szklenár Tamás amatőr csillagász zárta az üstökösökkel. Sajnos a csillagászati bemutató a felhős ég miatt meghiúsult.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

A rovatot támogatja:

Archívum

2014. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect