in , ,

A Szegedi Tudományegyetemen kutattak a vajdások

Idén is részt vettek a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói a Kutatók Éjszakájának programsorozatán. Sokan maradtak Szarvason, hiszen itthon is érdekes programok várták az érdeklődőket. Emellett iskolánk is szervezett kirándulást erre az éjszakára, ezúttal a Szegedi Tudományegyetem programjaira.

Mindenki érdeklődésének megfelelően választhatott az előadások és laborlátogatások között. Így volt, aki a ”Tinilabor”-ban végezhetett érdekes és látványos kémiai kísérleteket hallgatók vezényletével. Mások megismerkedhettek a fényvezető optikai szálakkal és a fény optikai szálban történő terjedésének fizikai hátterével.

A „Dr. Csont a valóságban” című előadáson az igazságügyi antropológia gyakorlati alkalmazásába tekinthettünk be egy Hawaii-n dolgozó igazságügyi antropológus segítségével, aki bemutatta, hogyan végzik a háborúk során elvesztett áldozatok felkutatását és azonosítását.

A LEGO robotok tervezésébe, programozásába is bepillanthattunk és megnézhettük, mi folyik az ereinkben, az önként vállalkozók még testalkatvizsgálaton is részt vehettek.

Betekintést nyerhettünk a molekuláris antropológiába is, ahol a DNS vizsgálatok segítségével a leletek rokoni kapcsolatára, vándorlási útvonalakra és régmúlt idők betegségeinek genetikai hátterére is lehet következtetni.

Kipróbálhattuk, milyen a helyszínelők és a laborokban dolgozó munkatársaik munkája a „Legyél te is helyszínelő” programon, ahol rövid elméleti bevezetőt tartott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának alezredese. Ezután kivonultunk a „helyszínre” és az ott talált nyomokat – vér, hajszálak – a laborban elemeztük.

Kéri Bernadett

szaktanár

Méltóságteljesen, politikamentesen emlékeztünk az aradi vértanúkra

Szép kampányzáró: reményekkel tele várja a voksolást az MSZP