in ,

Új, közösségi célokat szolgáló beruházásokkal gazdagodott Csabacsűd

Ünnepélyes keretek között tegnap adák át Csabacsűdön a könyvtár udvarán felállított filagóriát és a mellette álló kemencét. Elsőként Dankó Béla országgyűlési képviselő –három napig még Kondoros város polgármestere– köszöntötte a megjelenteket. Nem akart szólni, de látva azt, hogy a faluból mennyien eljöttek az eseményre, pár szó erejéig mégis mikrofonhoz állt. Rövid köszöntőjében felvázolta a környékbeli települések fejlődési irányát, amiben az összefogás, a települések közötti összefogás fontosságát hangsúlyozta.

– Eddig is egy nagyon üde és kedves színfoltja volt a településnek a könyvtár, de ezzel a fejlesztéssel, a mostani átalakítással azt gondolom, hogy az egyik legkedveltebb helyszín lesz itt Csabacsűdön, persze a futballpálya után, hiszen az a sportszeretőknek áll közel a szívéhez, de biztos vagyok benne, hogy ezt a pihenőhelyet és ezt a nagyon szép kemencét, amiben sok-sok finomságot, helyi hagyományos ételt lehet majd el készíteni a közösségi összejöveteleken, az ünnepeken, nagy örömmel fogják majd használni. Kívánom önöknek, hogy használják, használják minél többször, jöjjenek össze minél többször, okozzanak örömöt egymásnak a közös programokkal, rendezvényekkel, és ha ez így lesz, akkor bízom abban, hogy Csabacsűdnek nem csak nagyon szép múltja, hanem nagyon szép jövője is lesz – mondta Dankó Béla.

Molnár József polgármester ismertette a beruházás részleteit. Eszerint LEADER-forrásból, ill. a szlovák önkormányzat áldozatvállalásából gazdagodott a település a cserép fedésű, díszburkolatú, fából készült filagóriával, ami alkalmas szabadtéri rendezvények megtartására, bográcsozásra és szalonnasütésre. Erre 783118 forintot nyertek pályázaton 100 százalékos támogatási intenzitás mellett. A kemence a szlovák önkormányzat támogatásával készült el.

Molnár József nagyon eredményesnek és példaértékűnek nevezte az önkormányzat és a Fehér Jánosné elnökölte nemzetiségi önkormányzat együttműködését. Míg máshol a települési önkormányzat biztosít a nemzetiségi önkormányzatoknak eszközöket, addig Csabacsűdön a szlovákok vásároltak egy számítógépet a “nagy” önkormányzatnak, a felújított ravatalozóhoz drapériavásárlással járultak hozzá, részt vállalnak a falu rendezvényeinek megszervezésében, testvértelepülési kapcsolatok ápolásában, de segítik az általános iskolát, az óvodát, a Szlovák Kör Egyesületet, a nyugdíjas klubot, a hagyományőrző népdalkört és a citerazenekart és még az evangélikus egyházközség támogatására is jut az erejükből.

Fehér Jánosné szlovákul köszöntötte a a megjelenteket, majd Hévizi Róbert, a Körös-szögi Civil Fórum elnöke, mint a pályázat gesztora szólt az egybegyűltekhez.

– Nagyon szeretek ide jönni, mert a kedves fogadtatás mellett olyan dolgokkal lehet itt találkozni, ami ritkaság napjainkban a településeken. Példaértékű összefogás van és érződik az egymás iránti szeretet – mondta Hévizi Róbert, majd Fehér Jánosnéval és Molnár Józseffel közösen átvágták a nemzeti színű szalagot.

Vélemény, hozzászólás?

37 kilométert kerekeztek a múzeumok őszi fesztiválján

MSZP-s kampányzáró: Mesterházy Attila volt a szocialisták vendége a Bodegában