in , ,

Akkor jöjjön az izgalom!

A négy évvel ezelőtti választások eredményét akár be is másolhatnánk a mostanira… ha nem kapott volna vérfrissítést a NACSE és nem kavart volna bele a helyi választási matekba. A Fidesz győzelme minden körzetben borítékolható. Babák Mihály egyébként is veszíthet a százalékából, de ez nem is a munkájával való elégedetlenségnek szól, hanem annak, hogy 16 éve ugyanazt a sorozatot nézik – és hallgatják – a szarvasiak. Ennyi idő alatt még a bigott Barátok köztösök közül is sokan az Éjjel-nappal Budapestre váltottak.

Szarvason a bal oldal országosan tapasztalható megosztottsága és az azon belüli dominanciaharc teljesen elmaradt. Betudható ez annak, hogy a DK mindmáig nem tudta magát felépíteni Szarvason, gyakorlatilag az egész kampányuk abból állt, hogy leadták a jelölésükhöz elegendő aláírást, a többiek meg még ilyen módon sem jelentkeztek a baloldali szavazatokért. Az MSZP viszont pörgött, annak ellenére, hogy új arcot továbbra sem tudnak felmutatni. A soraikban viszont van egy jelölt, akit többen Dernovics-típusú képviselőnek tartanak, csak még nem fedezték fel.

A Jobbik talán tudott erősödni. Kampányukban igyekeztek az külső területekre koncentrálni, és elvonatkoztatni a belvárostól, talán a Vasút utca kivételével. Az, hogy a nagy visszatérő szerepében induló Tóth Zoltán hoz vagy visz érkezésével, nehéz kérdés. A Jobbik a töredékszavazatokon picit nyer vele, személy szerint viszont sokat veszíthet. Neki lett volna esélye fórumosként bejutni és elég lett volna ott Gajdost Attilát támogatni, mondjuk ez etikailag hagyna némi kívánnivalót maga után, de politikában sohase mondd, hogy soha.

A NACSE egy stabil listás mandátumával kapcsolatban némi bizonytalansági tényezőt az egyesülethez csatlakozó ex-szarvasi fórumos civilek jelentették. Tóth Zoltán fórumos tevékenysége már január elején nyilvánvalóvá tette, hogy indulnak ősszel. Március elején feltűnt Csanádi László neve a városi szóbeszédekben, mint polgármester jelölt, igaz, akkor még nem derült ki a nagy nyilvánosság számára, kinek is lesz a polgármester-jelöltje. A háttérből sejthető volt, hogy hova tart, de Tóth Zoltán kiugrása és a Jobbikhoz való csatlakozása átírta a forgatókönyvet. Az most kiderül, hogy a fórumosok, akik a politikai vonal eltűnésével inkább a matrica-csereberélésre koncentrálnak, észre vették-e, ha igen, büntetik vagy díjazzák ezt. A fórumból kivált Kovács Dániel, Bakula János és Dobriczky Zsolt a NACSE-hoz csapódott, és új színt vittek a választási marketingbe agresszív online jelenlétükkel, ezzel elég sok fiatal családot meg tudtak szólítani. A mérleg másik serpenyőjébe az kerül, hogy elég sok állat leejtettek a nagycsaládosokhoz való csatlakozásukkal. A frigy nagy nyertese a NACSE, mert a kényszerből kiállított, de kevésbé ismert jelöltek helyére mozgalmasak jöttek. Az optimista kérdés jelenleg inkább arról szól, hogy az egy listás hely mellé be tudnak-e juttatni egy másik jelöltet is, de inkább nem. Arra, hogy sikerül-e egyéni választókörzetbeli szavazatra váltani megint kicsi az esély, mert rosszul pozicionálták a jelöltjeiket. Egy csomó töredékszavazatot veszíthetnek csak azzal, hogy Dankó Pált a legkisebb körzetben a verhetetlen Dernovics Lászlóra indították, ahelyett, hogy beáldoztak volna egy ötszázalékos képviselőt, őt meg elindították volna a négyeseben a töredékszavazatok maximalizálása érdekében.

Polgármester-jelöltek: Itt Babák Mihály regnáló polgármesternek nincs igazi kihívója. A szavazatok felét simán viszi. A három további induló nagyjából egyenlően osztozhat a másik félen, ami a NACSE-nek komoly előrelépés. Az MSZP-nél nincs Földesi Zoltánnak alternatívája. Ő is és Gajdos Attila is hatodannyi szavazatot kapott négy éve, mint Babák Mihály. Csanádi László új arc. Mindenképp kellett már a politikába egy kis szín, csak nem két hónappal, hanem két évvel a választások előtt kellett volna felnyújtania a kezét.

Csanádi László Attila – NACSE – 14%
Földesi Lajos Zoltán – MSZP – 14%
Gajdos Attila – JOBBIK – 17%
Babák Mihály – FIDESZ-KDNP – 55%

1. sz. vk.: Igazi nehézsúlyú versenyzőket indított mindenki a körzetben, mintha itt dőlne el a választás. Giricz Katalin viszi a körzetet. Másodiknak Csanádi Lászlót és Földesi Zoltán közel hasonlóra várható százalékok szempontjából.

Giricz Katalin – FIDESZ-KDNP – 45%
Csanádi László Attila – NACSE – 19%
Szűcs Attila – JOBBIK – 15%
Földesi Lajos Zoltán – MSZP –21%

2. sz. vk.: Lohr Gyula körzetére vannak jelentkezők. Ő 50 százalék alatt fog keresni. Egymás ellen indul a két ex-fórumos, Bakula János és Tóth Zoltán. Baksinak az online és a villanyoszlopokon levő offline jelenlét, ill. a közismertség jelenthet pluszt, Tóth Zoltánnak a Jobbikos plusz mellett a fórumos távozása mínuszt.

Bakula János – NACSE – 18%
Ruzicska Andor László – MSZP – 13%
Prjevaráné Kiss Eszter Judit – DK – 2%
Lohr Gyula József- FIDESZ-KDNP –45%
Tóth Zoltán – JOBBIK – 22%

3. sz. vk.: Érthetetlen módon Hetényi István helyére igazából csak a NACSE nyújtott be igényt Dobruczky Zsolt jelölésekor. Senki sem indított erős embert. A Jobbik színeiben induló Arnóczki Csaba nagyon jól és hihetően beszél, de másod-harmadvonalasként nem fordított rá figyelmet a Jobbik vezetése. Most lesz öt évük rá. Itt indul egy igazi független jelölt, Béni Éva, aki a körzetben a családja ismertségében/elismertségében bízik. Ő igazi képviselője lenne a körzetnek, mondta. Sajnos az emberek könnyen felejtenek.

Pusztai János – MSZP – 15%
Dobruczky Zsolt – NACSE – 15%
Béni Éva Katalin – Független jelölt – 1%
Hetényi István Péter – FIDESZ-KDNP – 50%
Arnóczki Csaba György – JOBBIK – 19%

4. sz. vk.: Talán Gajdos Attila lehet a legközelebb az elsőséghez, mert a másik visszavonuló, Besenczy Zoltán 60%-os helyén egy új arcot, Kiss Attilát állította hadrendbe a Fidesz. A bemutatásától eltekintve gyakorlatilag nulla marketinget fordítottak a felépítésére. Körzetbeli győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz erős. Egy Kiss Attilától elszenvedett vereség esetén Gajdos Attilának viszont vennie kellene a lapot, esetleg Samu Tamás Gergőt előre engedni a listán.

Gombár Györgyné – NACSE – 8%
Urbán László Mihályné – MSZP 10%
Kiss Attila – FIDESZ-KDNP – 45%
Gajdos Attila – JOBBIK – 35%
Urbancsok Zoltán – DK – 2%

5. sz. vk.: Józsa Vilmos még a NACSE-pikniken elvesztette a választást, mikor Csanádi László előrevetítette, hogy a nagycsaládos jelölttel egy körzetben induló Lázár Zsolt esperest is felkérné alpolgármesternek, azaz már a magasba emelte az egyházi ember kezét.

Lázár Zsolt – FIDESZ-KDNP – 60%
Pigler István Károlyné – MSZP – 10%
Pálinkás Tamás – JOBBIK – 22%
Józsa József Vilmos – NACSE – 8%

6. sz. vk.: Ez egy kiszámíthatatlan körzet. A Fidesz-KDNP egy ismert-elismert arcot, Molnár Istvánnét állította a korábbi választáson egyik legjobban szerepelő, de az idén visszavonuló Kiszely Mihály helyére. A helyzetet kihasználni akaró Jobbik a legnagyobb szavazatszerzői potenciállal rendelkező versenyzőjét, Samu Tamás Gergőt küldte a Benka igazgatónője ellen, ahelyett, hogy STG ment volna a hármasba nyerni. Az MSZP helyzetét tekintve ebben a párharcban mindenképp elismerést jelentene Kozák Imrénének 15%.

Kozák Imréné – MSZP – 15%
Homonnai Tiborné – NACSE – 5%
Samu Tamás Gergő – JOBBIK – 30%
Molnár Istvánné – FIDESZ-KDNP – 50%

7. sz. vk.: Hodálik Pál az abszolút befutó. Pósa Zsoltnak szavazatokat hozhat a Jobbik, de még így is Rejtő József állhat a dobogó második fokára.

Hodálik Pál – FIDESZ-KDNP – 54%
Kovács Dániel – NACSE – 8%
Rejtő József – MSZP – 24%
Pósa Zsolt – JOBBIK – 12%
Sonkolyné Szekerczés Margit – DK – 2%

8. sz. vk.: Érdekes stratégiát választott a NACSE, akik úgy választhattak jelöltjeiknek körzetet, hogy már sejthető volt a többiek leosztása. Dankó Pált valamilyen megfontolásból Dernovics Lászlóval egy körzetben indították el, azaz a legerősebb emberét a Fidesz legmagasabb százalékot hozó jelöltjére küldték. Dernovicsról az ellenfelei is úgy vélekednek, hogy ilyen egy igazi képviselő. Dankónak a hármas körzetben lett volna a helye töredékszavazatokat gyűjteni, ide meg egy kisebb fajsúlyú jelöltet beáldozni. Ráadásul ez egy kisebb körzet. Ezen sok listán számító szavazat múlhat.

Pólya Istvánné – DK – 1%
Dankó Pál János – NACSE – 17%
Kovács Ádám – JOBBIK – 14%
Králikné Molnár Anna – MSZP – 13%
Dernovics László – FIDESZ-KDNP – 55%

Listán egy jobbikos, egy MSZP-s, egy NACSE-s jelöltet várunk a testületbe, ami a következőképpen fog kinézi:

Polgármester: Babák Mihály

Képviselők: Giricz Katalin, Lohr Gyula, Hetényi István, Kiss Attila, Lázár Zsolt, Molnár Istvánné, Hodálik Pál, Dernovics László, Gajdos Attila, Földesi Zoltán, Gombár Györgyné.

Vélemény, hozzászólás?

Pillantás a múltba: szilágysomlyói mozaik

Most jön a választások legnehezebb része