in ,

Darabokban az ótemplomi orgona

Aki elég bátor volt, még az orgona sípjait is megfújhatta október 16-án. Az ótemplomi egyházközség ún. nyílt napot tartott az Evangélikus Ótemplom falai között. Rövid istentiszteletet követően a közönség megismerkedhetett az helyreállítás alatt álló orgona múltjával, azt követően pedig megtekinthették a munkálatok jelenlegi fázisát. Mint kiderült, a 19. századi hangszer mostanra rendkívül rossz állapotba került.

– Szarvason még az egerek is gazdagok, hiszen ólmot esznek – jelentette ki némi humorral fűszerezve Faragó Attila. Az ólom ugyanis rendkívül drága – 2800 Ft/m – az orgonában pedig összesen 4 km-nyi ólomcső található. Az Aerius Orgona Kft. ügyvezetője előadásában rámutatott, az Evangélikus Ótemplom orgonájának ólomcsövei több helyen lyukasak voltak, ami egérinvázióra utal. Emellett elöregedtek és tönkrement a bőralkatrészek jelentős része is. Ebben az egerek mellett a szú és a molyok is besegítettek.

Az orgonaépítő átfogó előadásában elmesélte az ótemplomi orgona történetét. A kezdetek több mint 200 évre vezethetők vissza. Az orgona 1804-ben épült, későbarokk stílusban. A kétmanuálos hangszer az 1938-as átépítést követően hárommanuálossá bővült. Tovább változás, hogy az eredeti hangszer mechanikus rendszerű volt, míg a későromantikus koncepciójú, felújított orgona pneumatikus szeleprendszerű.

Lázár Zsolt esperes elmondta, az orgonafelújítás egy közösségi összefogás eredménye. Az első lépés egy nagyobb, egyösszegű adománnyal kezdődött, amely több mint 400 ezer Ft-ot tett ki. Ezt követően bált szerveztek az ügy érdekében, ahol mintegy másfél millió Ft gyűlt össze, a hívek pedig kb. 5 millió Ft-tal járultak hozzá a célkitűzéshez. A teljes felújítás összértéke 8 millió 140 ezer Ft.

A nyílt napon az orgona darabokra szerelve várta az érdeklődőket. Mint kiderült, műhelymunkák már megtörténtek. Ezek jelentős részét nem tudták a helyszínen elvégezni, a sok munkaórát igénylő tárgyakat műhelyben állították helyre. Az elkövetkező néhány hétben az összeszerelés és az intonálás zajlik majd.

– Nagyon hálásak vagyunk a szarvasiaknak ezért a szemléletért – nyomatékosította Faragó Attila. Modernizáció helyett ugyanis a helyreállítást választották, amelynek következtében egy felbecsülhetetlen értéket örökítenek át az utókornak.

A hangszer régi pompájában várhatóan november második felében tündökölhet újra. A tervek szerint az ünnepélyes avatásra advent második vasárnapján kerül sor. Hosszútávon az egyházközség szeretné, ha a ritkaságszámba menő hangszerhez nemcsak istentiszteletek, hanem koncertek, szakmai konferenciák is kapcsolódnának.

Vélemény, hozzászólás?

Nem ment a góllövés

Egy, csak egy legény…