in ,

Boldog születésnapot, Rádió Szarvas!

Kereken 20 éve, 1994. augusztus 18-án reggel 6 órakor szólalt meg először a szarvasi rádió, akkor még Cervinus Rádió néven. A 2 évtized alatt sok minden változott: a helyszín, a hatósugár és a munkatársak is. Ez utóbbiból közel 70-en fordultak meg a helyi médium életében. A születésnapot a rádió egykori és jelenlegi munkatársai, tulajdonosai és támogatói október 17-én közösen ünnepelték.

– A közhiedelemmel ellentétben a rádió nevét én találtam ki – meséli büszkén Szenes János, az egyik alapító. Abban az időben ugyanis engedélyt kellett volna kérni a Szarvas év használatára, én így nemes egyszerűséggel lefordítottam a Szarvashalom nevét középkori latinra, ami „Mons Cervinus”. Így kapta az induló rádió a Cervinus nevet, amiben el van rejtve alapítótársam, Ervin neve is. De ez már csak véletlen egybeesés, ami némi élcelődésre és viccelődésre ad okot.

A rádió eleinte a Kis-Árpád egyik üzlethelyiségében működött, majd több kisebb költözést követően huzamosabb ideig a „60 lakás alatt” kapott helyet. Jelenlegi helyére, a Cervinus Teátrum pincehelyiségébe 2002-ben került, akkor még a békéscsabai Rádió 1 részeként.

A helyi médium akkoriban messze megelőzte a korát. Sugárzási felülete rendkívül széles volt: kecskeméti reptértől csaknem a békéscsabai felüljárói lehetett hallani. Műsorszerkezetében a közélet, politika, kultúra, a civil élet és sport területét is lefedte. Elsődleges információforrásként olyan akkori aktuálpolitikusok fordultak meg a stúdióban, mint az Orbán Viktor, Göncz Árpád vagy Torgyán József. A mai napig naplóbejegyzések és jókívánságok őrzik nagy zenei előadók, az irodalmi és művészeti élet meghatározó alakjainak látogatásait. A sorból nem hiányozhatott pl. Zorán, Charlie, Varnus Xavér, de számos beszélgetés készült Moldova Györggyel vagy a többszörös mestercukrásszal, Benke Gyuri bácsival.

A technikai feltételek is mások voltak. A zenéket kazettáról vagy bakelitlemezről játszották és keverték, ami szakmai felkészültséget és összehangolt munkát igényelt. A technika rohamos fejlődésével azonban a helyi rádió is igyekezett lépést tartani. Ma már valamennyi zenei anyag és a műsor is digitális alapokon nyugszik, mindössze egyetlen műsor, a szombat reggelenként hallható „Judebox” őrzi a gyökereket.

– A helyi rádiósoknak egy céljuk és szemléletük van – vallja Dankó Ervin, tulajdonos. Nem az a lényeg, hogy Budapesten átadták a 4-es metrót. Nem érdekel. Nekünk nem ez számít. A legfontosabb az, hogy itt, helyben, velünk, a várossal mi történik. Ezért dolgozunk nap mint nap.

A Vadászkürt vendéglőben tartott rendezvényen szem nem maradt szárazon. A könnyek leginkább a számtalan vidám történetnek és közösen megélt sztorinak szóltak és olykor-olykor a meghatottságnak és a nosztalgiának. Az i-re stílszerűen egy keverőpultot és mikrofont ábrázoló csokitorta tette fel a pontot, amelyet Dankó Ervin, a rádió tulajdonosa szeletelt fel.

Vélemény, hozzászólás?

Drogprevenció szülőknek

Egy Szarvason történt közúti közlekedési baleset szemtanúját és részesét keresi a rendőrség