in ,

Temetőben is szelektíven

Az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség külsőségekben is készül a Halottak napjára. A ravatalozót lefestették, valamint biztosságosabb burkolattal látták el. Továbbá elszállították és megsemmisítették a temető területéről a szemet. A parcellák tisztítása folyamatos, de az időjárás miatt némi hátrányban szenvednek. Várhatóan a téli időszakban be tudják hozni a lemaradást.

Lázár Zsolt esperes felhívta a figyelmet, hogy a látogatók legyenek tekintettel a temető rendjére. Ennek része a lejárt sírok újra megváltása is. Ezeket az egyházközség dolgozói jelzéssel látták el, hogy azok a hozzátartozók se tévesszék szem elől őket, akik csak ritkán fordulnak meg a temetőben. A kormányrendelet ugyanis kimondja, ezeket a sírokat fel kell számolni, így kérik, mielőbb váltsák meg őket újra.

A Halottak napjához kapcsolódva nyomatékosította, a hozzátartozók ne hajtsanak be autóval a temető területére. Ez kizárólag külön engedéllyel és mozgáskorlátozottak számára lehetséges abban az esetben, ha az időjárási körülmények is lehetővé teszik. Engedélyt a Vasút utca 10. szám alatti lelkészi hivatalban lehet igényelni.

A problémákat érintve kitért a temetői lopásokra, amelyek az ünnepek alatt, a temetői forgalom megélénkülésével ugyancsak megszaporodnak.

– Erre a problémára nem tudunk megoldást – ismerte el Lázár Zsolt. Egyet tehetünk: összefogunk és segítséget kérünk. Mi kamerákat helyezünk el folyamatosan a temetőbe, de csak akkor tudjuk, hogy melyik területre érdemes figyelni, ha kapunk jelzéseket – hangsúlyozta.

Ebből következik az is, hogy a látogatók virágot, mécseseket és egyéb eszközöket ne hozzanak ki a temetőből. Ez ugyanis téves feltételezésre adhat okot. Aki tehát több temetőbe megy, egyszerre csak azokat a virágokat vegye magához, amelyeket az adott temetőben helyez el.

Az őzek sajnos továbbra is károsítják a temetőt. Hajnali riasztólövésekkel továbbra is próbálják őket távol tartani, kisebb-nagyobb sikerrel. Ez ügyben is kérik a lakosságot, az esetleges problémát jelezzék a lelkészi hivatalban.

Pozitív előrelépésként elmondható, hogy az Ótemetőben is megjelent a szelektív hulladékgyűjtés első fázisa. Ennek kapcsán 10 szelektív műanyagzsákot helyeztek el, amelyekben az üveghulladékot – elsősorban mécseseket – lehet hagyni. A PET-palackok esetében erre egyelőre nincs külön tároló, ezért kérik, ezeket senki ne hagyja a temető területén, hanem lehetőség szerint vigye haza.

Vélemény, hozzászólás?

Ifjúsági sakkaranyak Kecskemétről és Debrecenből

Pentaller: Törődjünk sokkal többet az élőkkel