in , ,

Jubileumi területi énekverseny a Benkában

Alsó tagozatos diákok számára évről évre meghirdetjük a területi énekversenyt, mely az idén 15. alkalommal került megrendezésre. Városunk és a környék valamennyi iskolájába szeptember utolsó hetében megküldjük a kiírást a négy évfolyam számára kiválasztott kötelező dalok kottájával együtt. A kötelező dal éneklése mellett minden versenyzőnek még egy szabadon választott dallal kell felkészülnie erre a megmérettetésre. Ebben az évben – hasonlóan az előzőekhez – a Szlovák, a Fő téri, a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola, a békésszentandrási Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és iskolánk diákjai mérték össze zenei tudásukat. Sokan vannak, akik évenként visszatérnek hozzánk, jó érzés minden ősszel találkozni ismerős arcokkal, kollégákkal és új gyerekekkel egyaránt. Felemelő élmény mindannyiunk számára rácsodálkozni a diákok fejlődésére, színvonalas előadásuk, magas képzettségük mellett bátor kiállásukra. A verseny megnyitóján Molnár Istvánné igazgatóasszony és Védőné Dobrotka Edit munkaközösség-vezető köszöntötte a megjelent versenyzőket és felkészítő tanáraikat, majd a 100 éve született Vargyas Lajos rövid életútját és munkásságát ismerhették meg a gyerekek. Iskolánk énekkarának 5. évfolyamos diákjaiból álló kamarakórusa Kodály Zoltán: Kállai kettős című kórusművének feldolgozott népdalaival teremtett közvetlen hangulatot. Közös énekléssel, a hangszálak kellő bemelegítésével, majd a zsűri tagjainak bemutatásával zárult a megnyitó, s kezdődött a verseny.

„Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja… Az emberi hang, a mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis legszebb hangszer lehet csak általános, sokakra kiterjedő zenekultúra termő talaja.” /Kodály Zoltán/

Szokás, hogy a zsűri megbeszélésének és értékelésének ideje alatt a gyermekeket megvendégeljük. Ez az idén még ünnepibb volt, mint szokott, hisz a 15. alkalomra tortával leptük meg a versenyzőket. A hatás nem maradt el, mindenki nagyon örült, ezúton is köszönjük szépen. Az eredményekre sem kellett sokat várni, s bár nem lett mindenki papíron győztes, azt gondolom, hogy aki nálunk töltötte ezt a délután, bátran mondhatja, hogy iskolájának legszebb hangú, legügyesebb és legbátrabb diákjának egyike. Jövőre ismét mindenkit szeretettel várunk, addig is sokat énekeljetek! A nyerteseknek szívből gratulálunk!
Iskolánk diákjainak eredményei:

2. osztályosok között
I. hely: Csasztvan Hajnalka 2.a
II. hely: Fazekas Anna 2.a
Különdíj: Molnár Lilla 2.a

3. osztályosok között:
I. hely: Pribelszki Zoltán 3.a
II. hely: Gombkötő Réka 3.c

4. osztályosok között:
I. hely: Zeitler Zsófia 4.b
III. hely: Kohut Gyöngy 4.a
Különdíj: Karas Luca 4.a

Paraszt Attiláné, a verseny szervezője

Hicz Jánost, a doni veteránt köszöntötték az emlékmű újraszentelésekor

A méhnyakrák elleni küzdelem szarvasi nagykövete