in ,

A méhnyakrák elleni küzdelem szarvasi nagykövete

Bartus Beatrix

Bartus Beatrix élete néhány éve még olyan volt, mint bárki másé. Munkája volt, amit szeretett, férje és két kisfia, akik örömmel töltötték meg mindennapjait. Öt évvel ezelőtt, egy novemberi napon azonban egy csapásra minden megváltozott: az akkor mindössze 34 éves, fiatal nőnél méhnyakrákot állapítottak meg.

– Kezdetben sem az orvosaim, sem én nem gondoltuk, hogy baj van. A diagnózis közlését megelőzően először végrehajtottak rajtam egy rutinműtétnek számító konizációt, amit a köznyelv méhszájsebként ismer. A műtétet minden esetben egy szövettani vizsgálat követi és ezúttal sem volt ez másképp. Az eredményre sajnos nem kellett az ilyenkor szokásos hat hetet megvárni. Néhány nap múlva jött a telefon: a kimetszett szövetdarab tele van rákos sejttel.

Beatrix először nem tudta és nem akarta elhinni a valóságot. A világ számára az ezt követő két napban teljesen a feje tetejére állt: lázasan tagadta a megváltoztathatatlant és remélte, hogy ha másnap felébred, mindez már csak rémálomként vonul be az emlékeibe.

– Nagyon nehéz volt, mert a gyermekeim előtt leplezni kellett mindent. A nagyobbik fiam akkor nyolc éves volt, a kisebbik még csak kettő. Ugyanúgy bejártam dolgozni, esténként pedig a férjem mellkasán sírtam álomba magam. Próbáltam erőt gyűjteni és elhinni, hogy van kiút – emlékszik vissza még mindig nehéz szívvel.

Beatrix azt mondja, a legrosszabb a bizonytalanság volt. A betegségről ugyanis szinte semmit nem tudott. Nem tudta, mi okozza a bajt, mekkora az esélye a túlélésre és mi fog vele pontosan történni. Végül a Szegedi Női Klinikán operálták meg, alig két hét elteltével. Kiterjesztett méheltávolítást hajtottak rajta végre: eltávolították a méhét, csonkolták a hüvelyét, kivágtak a beleiből, és kivették az összes alhasi nyirokcsomót is.

Azóta a szarvasi asszony életében új fejezet kezdődött. Küldetésének érzi, hogy minél több emberhez eljuttassa az üzenetet: EGY nő halála is sok, mivel a méhnyakrák rendszeres szűréssel, prevencióval megelőzhető. Emellett létezik már HPV vírus elleni védőoltás is, amely leginkább azoknak a körében javasolt, akik még nem kezdtek el szexuális életet élni. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy ez nem nyújt valamennyi HPV vírusra védettséget. Így mellette a szűrés semmiképp sem elhanyagolható.

A súlyos betegségből felépült édesanya fél éve a Mályvavirág Alapítvány egyik követeként is a megelőzésért kampányol, esetét pedig hamarosan az egész ország is megismerheti. Az egyik kereskedelmi csatornán Dr. Tóth címmel induló egészségügyi magazinnak ugyanis Beatrix is meghívott vendége. Az amerikai mintára készült műsor érthetően és kézzelfoghatóan szemlélteti és járja körbe a betegségeket, köztük a méhnyakrákot is.

– A stúdióban többször megfagyott a levegő – árulja el zárásként az alapítvány szarvasi követe.

A műsor pontos időpontját egyelőre még nem lehet tudni, várhatóan – téma jelentőségére való tekintettel – még novemberben látható lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Jubileumi területi énekverseny a Benkában

Igazi SZÍNHÁZ volt az első bérletes előadás