in , ,

Történelmet írtak a szarvasi könyvtárban

Május 2-án, kereken 25 esztendeje kezdődött meg a Vasfüggöny lebontása. A dátum ma már csak történelem, de évtizedeken keresztül a kiszolgáltatottságot és a Nyugattól való elszigetelődést jelentette. A jubileumra és annak előzményeire emlékeztek a Szarvasi Városi Könyvtárban, egy előadás és egy középiskolásoknak szóló vetélkedő formájában.

– Minden évben szoktunk valamilyen EU-hoz kapcsolódó vetélkedőt szervezi, célzottan középiskolások számára – mondja Fabó Lászlóné, a verseny főszervezője. Ezúttal ezt az évfordulót ragadtuk ki és meghívtuk mindkét szarvasi intézményt. Három-három csapat fog versenyezni, akik az előzetesen megadott szakirodalmat feladatok formájában dolgozzák fel.

A tanulóknak felkészülésként egy rövid videót kellett megnézniük és Dr. Sallai János 180 oldalas monográfiáját elsajátítaniuk. A könyv – több tucat fotó és térkép-vázlat segítségével -részletesen ismerteti a Vasfüggöny felépítését, működését és lebontásának folyamatát. Vas Máté, 12-es gimnazista tanuló számára a téma már nem volt ismeretlen, bár történelemórán egyelőre még nem találkozott vele.

– A közmédiában már láttam felvételeket a fal lebontásáról és a Roger Waters koncertről. A vetélkedő előtt pedig az interneten olvastam utána és még több dolgot tudtam meg. Örülök neki, hogy nem abba a korba születtem, mert sokkal szabadabb az EU-ban az élet – hangsúlyozza.

A rendezvényre a könyv szerzője is meghívást kapott, aki rövid előadás keretében idézte fel a Vasfüggöny történetének mérföldköveit. Ezt követően a tanulóknak négy feladattal kellett megbirkózniuk, amelyek között volt számítógépen való keresés, levélírás, történelmi képek felismerése és totó is.

A rendezvény a Békés Megyei Europe Direct Központ támogatásával valósult meg, amely a jutalmakat is felajánlotta. A vetélkedőről senki sem távozott üres kézzel. Az első helyezett csapat könyvutalványt kapott, a második és harmadik helyezett csapatok pedig kisebb ajándékokkal térhettek haza.

A győztes csapat tagjai: Emődi Zoltán Máté, Makan Máté, Seres Viktor, Goller Dániel, Babák Botond (Vajda Péter Evangélikus Gimnázium)

Vélemény, hozzászólás?

Helyi munkaerővel, helyi terméket – megnyílt az első termelői bolt

Foltvarrós siker – Hódmezővásárhelyen arattak a Foltos Tótok