in ,

Foltvarrós siker – Hódmezővásárhelyen arattak a Foltos Tótok

Soha ennyien nem voltak még kiállítás megnyitón – ezt állították a hódmezővásárhelyi Németh László Könyvtár munkatársai a csabacsűdi foltvarrók bemutatkozása után. A korábban „Foltos tótok” névre elkeresztelt kézműves néhány tagjának, Szebegyinszkiné Janecskó Judit és Sinkovicz Mihályné valamint Deák Márta munkáit nemrégiben a Csongrád megyei településen is megismerhették.

A foltvarrókat a környező településeken már senkinek sem kell bemutatni, így egyre inkább arra törekszenek, hogy minél messzebbre eljuttassák a foltvarrás és Csabacsűd jó hírét. Így esett a választás Hódmezővásárhelyre, ahol kézműves csodáik október 13-a és 31-e között voltak láthatók. A tárlaton a műfaj széles skálája vonult fel: a gyerektakaróktól, párnáktól kezdve a játékokon keresztül egészen a faliképekig szinte mindenből kapott ízelítőt a közönség.

– Sok évvel ezelőtt kaptam egy német újságot, amikor épp a három gyermekemmel otthon voltam – emlékszik vissza Judit a kezdetekre. Abban az időben még keveset lehetett hallani a foltvarrásról. Megpróbálkoztam vele, persze eleinte sok hibával, de a hosszú évek alatt megtanultam a fortélyait. Ehhez jó alapot adott az is, hogy eredeti szakmám varrónő, így volt hova visszanyúlnom.

Sinkovicz Mihályné Böbike a nyugdíjas évei alatt fedezte fel a foltvarrást, ami egyszerűen elvarázsolta.

– Óriási teret enged a fantáziának és a kreativitásnak – meséli igazi meggyőződéssel. Mindenkinek megvan a saját stílusa. Judit a faliképeket szereti jobban és az ősz színeit használja, nekem a papírra varrás az egyik kedvenceim és jellegzetesen élénk színeket használok.

A baráti közösség alapelve a kísérletezés. Ahogy mondják, ha ragaszkodnának a szabályokhoz, nem tudnának újat alkotni. A foglalkozásokon anyagot és tanácsot egyaránt cserélnek, olykor pedig közösen varrnak meg egy nagyobb munkadarabot.

– Nagyon költséges hobbi – ismeri el Judit. Éppen ezért néha előfordul, hogy a kiselejtezett vagy az olcsóbban megvásárolt anyagokat is hasznosítjuk. A család olykor meg is jegyzi, hogy választhattam volna más elfoglaltságot – teszi hozzá mosolyogva.

A csabacsűdi foltvarrókkal legközelebb november 28-án és 29-én, a csabacsűdi Művelődési Központban találkozhatnak az érdeklődők, egy kiállítással egybekötött vásár keretében.

Vélemény, hozzászólás?

Történelmet írtak a szarvasi könyvtárban

Téli átállás: egyre több autós gondol a biztonságra