in ,

Téli átállás: egyre több autós gondol a biztonságra

Volt olyan időszak is péntek délután, amikor egyszerre több autó várakozott a Metall-Work Kft. telephelyén. Valamennyien a Szarvasi Rendőrkapitányság akciójára érkeztek, amely közel 10 éve rendszeresen közlekedésbiztonsági műszaki napot hirdet.

Petrovszki Éva megelőzési előadó az program keretében felhívta az autósok figyelmét a megváltozott út-és látási viszonyokra. Ez idő tájt javasolt a nyári gumik cseréje, szükség esetén új ablaktörlőlapát vásárlása, a téli szélvédőmosó folyadék használata valamint a fagyálló folyadék ellenőrzése. Hangsúlyozta, baleset-megelőzési szempontok alapján döntő szerepe van annak, hogy milyen gumiabronccsal és milyen műszaki állapotú gépjárművel közlekedünk. A téli gumi esetén ugyanis jobb a tapadás és jelentősen rövidülhet a fékút is.

Szarvason két vállalkozó, a Work-Metall Kft. és az Autócentrum Kft. telephelyén várták a gépjárművezetőket. November 7-én, 13 és 17 óra között a szervizek munkatársai ingyenesen vizsgálták át a gépjárművek fékberendezését, futóművét, lengéscsillapítókat, a gumik állapotát, a fényszórókat, és a fagyálló folyadékot is ellenőrizték.

– Tapasztalat elég vegyes volt a mai napon – összegezte a vizsgálatok eredményét Jakab Péter, a Work-Metall Kft. munkatársa. Voltak jó műszaki állapotban lévő autók és apróbb hiányossággal rendelkezők is. Kirívó esettel szerencsére nem találkoztunk. A legtöbb probléma a világításból adódott, többször előfordult pl. kiégett izzó és nem megfelelően beállított fényszóró is.

Néhány óra leforgása a két telephelyen összesen közel negyvenen fordultak meg. Közöttük akadt olyan gépjárművezető is, aki minden évben megjelenik.

– Mindig kihasználom a lehetőséget – nyomatékosította az egyik tulajdonos. A Szarvas és Vidékében olvastam a felhívást és eljöttem, mert szeretem tudni, milyen műszaki állapotban van az autóm. Ilyenkor a tél beállta előtt különösen fontosnak tartom, de nagyobb út előtt is mindig átnézetem – tette hozzá.

Az autók átvizsgálása közben a tulajdonosok sem unatkoztak. Ez idő alatt elméleti tudásukról adhattak számot, egy 15 pontból álló KRESZ-teszt kitöltésével.

– Ennek az akciónak az a célja, hogy a gépjárművezetők legalább tíz percet arra is szánjanak, hogy felelevenítsék a KRESZ-tudásukat – mutatott rá Petrovszki Éva. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a jogosítvánnyal rendelkezők nagyon sok hibát ejtettek. Ennek részben az lehet az oka, hogy akadt köztük, aki már több évtizede vizsgázott, így ők több újdonsággal is találkozhattak.

A teljes műszaki átvizsgálás évente kétszer, a téli és a nyári átállással egy időben javasolt. A az utóbbi évek tendenciája alapján úgy tűnik, nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is javult a helyzet. A gépjárművezetők számára felértékelődött az autó műszaki állapotára való figyelem, amely bizonyos esetben életeket menthet.

Vélemény, hozzászólás?

Foltvarrós siker – Hódmezővásárhelyen arattak a Foltos Tótok

Földesi: a mai napon a szépre és a jóra jöttünk emlékezni