in , ,

Lezárult egy közel félmilliárdos fejlesztés Kardoskúton

Befejeződött egy 400 millió Ft összértékű fejlesztés Kardoskúton, a Körös-Maros Nemzeti Park sóstói állattartó telepén. A régi épületek helyére két ütemben egy modern, tájba illeszkedő, minden igényt kielégítő, teljesen új állattartó telep épült, két nyertes pályázatnak köszönhetően.

A KEOP-típusú, természetvédelmi kezeléshez kapcsolódó fejlesztés Kardoskút Sóstói telepen c. pályázat keretében az intézmény mintegy 206 millió Ft támogatást nyert, az élőhelykezeléshez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés Kardoskút Sóstói telepen című pályázat révén pedig több mint 183 millió Ft-hoz jutott hozzá. Ez utóbbinak a zárórendezvényére került sor november 4-én, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságán.

– Igazgatóságunk nagyon fontos helyszíne a kardoskúti telephely, ahol a magyar szürke szarvasmarha-állománynak az egyik telephelye található – ismertette a projekt alapkoncepcióját Pozderka Imre szakmai vezető. A közel 6000 hektáros területen most 300 tehén, 28 tenyészbika és annak szaporulata található. A telep azonban sajnos erősen leromlott állapotú volt, így fejlesztése elengedhetetlenné vált.

A két éves lefolyású projekt keretében a régi helyett egy 2000 nm-es korszerű bikaszálló épült. Elkészült továbbá egy új, 490 nm-es „U” alakú gépszín és takarmánytároló is, egy 200 fős tehénszállás, egy szociális épület, valamint a téli szállás is átalakításra került.

Az kivitelezőknek azt is figyelembe kellett venniük, hogy egy működő állattartó telepet kellett átalakítani, vagyis hogy a beruházás nem akadályozhatta az állattartás napi rutinját. Ebből kifolyólag az állattartó telepen dolgozók és a kivitelezők napi kapcsolatot tartottak fenn, így a problémát ki tudták küszöbölni.

A pályázat révén megvalósult a szürkemarha-állomány kulturált elhelyezése, amely nem merül ki az infrastrukturális fejlesztésben, hanem hosszútávon természetvédelmi és értékteremtő szerepe is van.

Vélemény, hozzászólás?

Csak a szépre koncentrált

Figyelmetlenség miatt történt a motorcsónak balesete