in ,

Márton-napi vigasságok a múzeumban és környékén Döbrögivel és Lúdas Matyival

Dezső István és Oláh Márkó

A hétvégén rendezték meg a Tessedik Sámuel Múzeum munkatársai szokásos Márton-napi kézműves családi foglalkozásukat. Így, Márton nap környékén, mindig hangos az épület, folyamatosan vannak programok. Hét közben csoportokat, óvodásokat és alsósokat vártak a rendezők, míg a hétvégén családokat.

– Az óriás társassal a Márton-napi hagyományokat, ill. Szent Márton életét elevenítjük fel. A terem többi részében kézműves foglalkozások vannak, ahol libabábot, lúdgége tésztát lehet készíteni – árulta el a programokról Wéberné Hanzó Teréz etnográfus.

Az ovis korúak libás képeket rajzolhattak, amiből a földszinten kiállítást is rögtönöztek. Az alsósok pedig a lampionos felvonulásokat felelevenítve libás mécsest készíthettek.

A galérián hagyományos népi játékok folytak. Itt csutkavárat építhettek a vállalkozó kedvű gyerekek, vagy diót törhettek. Ma már a kukorica morzsolás is a népi játékok közé került, még ha nagyanyáink nem is így emlékeznek rá.

A teremben egyszer feltűnt Dezső István és Oláh Márk, akik Döbrögi és Lúdas Matyi jelmezében hallgattak át az utca túloldaláról, ahol a Galéria előtt szintén ehhez a témakörhöz kapcsolódva zajlottak a mulatságok.

Vélemény, hozzászólás?

Benkás mateksikerek

Megújult gimnázium – megújult alapítványi bál