in ,

Mézeskaláccsal a jótékonysági vásárra

Karácsonyra készülődni többféleképp lehet: díszkivilágítással, vásárlással, vagy aprócska, adventi naptárba rejtett ajándékokkal, amelyek megkönnyítik a napok visszafelé számlálását. Talán az egyik legszebb módja mégis az, ha ilyenkor nemcsak a család és szeretteink, hanem mások is eszünkbe jutnak. Még akkor is, ha ez nem több egy figyelmes gesztusnál.

A Szarvasi Mozgáskorlátozottak Egyesülete minden évben gondol a rászorulókra és a maga módján igyekszik is segíteni. November 28-án egy maroknyi asszony sürgölődött a Cervinus Teátrum alaksorában. Volt, aki nyújtott, mások szaggattak, néhány fő pedig a pakolással és a rendezgetéssel volt elfoglalva. Szükség is volt a helyre, hiszen a kis csapat nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egy nap leforgása alatt közel ezer mézeskalácsot készít.

– Megvan már mindenkinek a reszortja, az évek során kialakult. Mindenki odaáll, ahova kell, és így halad a munka – meséli Ica néni. Összesen hat adagot gyúrtam be tegnapelőtt 3 kg 60 dkg lisztből, másfél kg mézből és 18 tojásból. Este újra átgyúrtam, mert a mézes úgy igazán finom – osztja meg az azonnal puha mézeskalács egyik fontos tudnivalóját.

Az utánozhatatlan sütemény titkát még a ’90-es években tanulta a békésszentandrási mézeskalács készítőtől, Lázár Julikától. Azt mondja, amellett hogy az ünnepi sütemény finom, van még egy nagy előnye: szinte bármeddig eláll, akár fél év múlva is fogyasztható.

A hangulat mindvégig feledtette a fáradságos munkát. Az egyik háziasszony épp ekkor érkezett meg egy tepsi angyalka formájú mézeskaláccsal, többen pedig azt vitatták meg, hogy melyik formából kellene még sütni. Egy másik vállalkozó kedvű néni pedig a vitamin utánpótlásról gondoskodott: egy-egy mandaringerezd került mindenkinek véletlenszerűen a kezébe vagy a szájába.

– Örömmel készítjük, mert együtt vagyunk – teszi hozzá Csicsári Lajosné. Ezt csak úgy lehet csinálni, ha az ember jól érzi magát közben és tudja, hogy másoknak is örömet szerez vele.

A nap során végül mintegy hétszáz mézeskalácsot díszítettek fel a szorgos kezek. Valamennyi sorsa a december 13-i és 14-i jótékonysági vásár lesz, ahol egy részüket a fellépők és a látogatók között osztják szét, a többi pedig kisebb csomagokban megvásárolható lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Tartalmas programok, elismerések, szomorkás idő az idei Szent András-napon

Mert ádvent azt jelenti: Jézus jön