in ,

Tartalmas programok, elismerések, szomorkás idő az idei Szent András-napon

Sinka Imre és Nagy Béla

A Szent András-napi rendezvénysorozat a békésszentandrási római katolikus templomban kezdődött szombat délelőtt. Az ünnepi alkalmon a hívek köszöntötték Szurovecz Vince főesperes plébánost, pápai káplánt, aki 40 éve kezdte egyházi, ill. 25 éve békésszentandrási szolgálatát.

A kora délután folyamán átadták a katolikus temető régi, romos utcai épületének az elbontása után, annak helyén kialakított díszteret, ill. a mellé álmodott urnafal első három elemét. A beruházás Gazsó János és két barátja, Szitó Imre és Tóth János jóvoltából valósulhatott meg. Az alkalomhoz illő, szomorkás, olykor el-eleredő eső ellenére sokan voltak kíváncsiak a katolikus temető új elemére.

A Szent András-nap a Körös Művelődési Házban folytatódott. A Tessedik Táncegyüttes ifjú táncosainak műsorától kísérve átadták a Szent András-díjakat. Ezeket azok kaphatják, akik a község életében valamilyen területen kiemelkedő eredményt értek el, vagy hosszú időn keresztül végeztek eredményes munkát. A díjak sorsáról a képviselő-testület 2014. november 6-án döntött.

Ezen határozat értelmében Békésszentandrásért Kitüntető Díjat vehetett át a Békésszentandrási Szőnyegszövő és Háziipari Szövetkezet egykori elnöke, Nagy Béla. A testület határozata alapján posztumusz Békésszentandrásért Kitüntető Díjat adományozott Csipai László részére. Az elismerést Sinka  Imre polgármester adta át gyermekeinek. Csipai László özvegye, Csipainé Pintér Mária kórházi ágyából juttatta el köszönő levelét.

Átadták 2014. év legjobb sportolóinak díjait is. A idén a kajakos Bencsik Imre, a sakkozó Korbely Györgyné, a labdarúgó Kiss Tibor, a sportlövő Kis Gábor, a Vértessy Tánc- Sport Egyesület „Nagy formációs” csoport tagjai, Bencsik Noémi, Demcsák Emese, Fabó Annamária, Fabó Regina, Krsnyak Anikó, Miknyik Judit, Petrás Kíra, Szikora Dóra, a kézilabdázó Árgyelánné Hangyás Tünde, a karatés ifj. Radics Attila vehette át az elismerést.

Az ünnepi hangulathoz Nádházy Péter színművész, énekes járult hozzá dalaival. A nap a Könyvtár Szépirodalmi termében folytatódott, ahol az „Így látom Békésszentandrást” fotópályázatra érkezett képekből rendezett kiállítás megnyitójára kerül sor. A pályázat témája Békésszentandrás természeti- és kulturális értékeinek bemutatása volt fotókon keresztül. Az ünnep utolsó eseménye a hagyományos karácsonyi kézműves kiállítás megnyitója volt a Könyvtár galériájában.

Fotó: Rácz István

Vélemény, hozzászólás?

Mesterek és tanítványaik mutatkoztak be a tudomány ünnepén

Mézeskaláccsal a jótékonysági vásárra