in ,

Apa az én hősöm: Egy majdnem tragédia margójára

Körösparti Zsombor és Körösparti János

Egy átlagos családi vacsorával kezdődött az eset, amely majdnem tragédiába torkollott. A nagyszülőknél töltötte a délutánt a Körösparti család, amikor egyik pillatatról a másikra az idill félelembe és pánikba csapott át. A középső kisfiuk, az alig három éves Zsombi egy nagyobb falat virslidarabot vett a szájába és egészben akarta lenyelni. Ez azonban nem sikerült. A gyermek fuldokolni kezdett, a családnak pedig azonnal reagálnia kellett.

Az édesapa először a Heimlich-műfogást alkalmazta, de nem járt eredménnyel. Végül a nagypapa az ölébe fektette az elkékülő kisfiút, az édesapa pedig óriási lélekjelenlétről tanúbizonyságot téve próbálta kipiszkálni a falatot. Mindez alig néhány perc leforgása alatt történt, a család számára azonban a percek ólomlábakon jártak. Időközben a Lázár Viktor, Bata Imre és Misúr Csaba mentőtisztek is megérkeztek, körültekintően kivizsgálták az esetet, majd a Szegedi Gyermekklinikára szállították Zsombit. Itt megröntgenezték a kisfiút, de nem találtak ételmaradékot a tüdejében. A kis család így szerencsére már másnap hazajöhetett.

– Apa az én hősöm – újságolta fennhangon az életvidám kisfiú. Megmentette az életem – magyarázta lelkesen, miközben önfeledten szaladgált a lakásban.

A családot a történtek ébresztették rá, hogy tenni kellene valamit. Hasonló eset ugyanis sajnos bárkivel, bárhol megtörténhet, ismeretek hiányában azonban a legrosszabbal is számolni kell. Az édesanya, Bődi Etelka a Szarvasi Fórumon keresztül kezdeményezte egy esetleges elsősegélynyújtó tanfolyam szervezését, amely szinte azonnal meghallgatásra talált. A Magyar Vöröskereszt területi szervezete ugyanis rendszeresen hirdet akkreditált alapfokú munkahelyi elsősegélynyújtó és közúti elsősegélynyújtó tanfolyamokat, amelyekhez bárki csatlakozhat.

– Megfelelő létszám, vagyis 10-15 fő jelentkezése esetén a tanfolyamok Szarvason is megvalósíthatók lennének – osztja meg a fejleményeket Pljesovszki Ágnes területi vezető. A két napos elméleti-gyakorlati képzések gyulai és békéscsabai mentőtisztek irányításával történnek, amelyről a résztvevők bizonyítványt kapnak. Költségvonzata azonban van, az munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam ára 17 ezer Ft, a közútié pedig kb. 13 ezer Ft.

A szarvasi mentőtisztek ugyancsak szívügyüknek tekintik a problémát. Lázár Viktor kezdeményezésére úgy tűnik, januártól egy másik út is járható lesz. Ifj. Litauszky Zoltán és Szabó Laura mentőtisztekkel közösen ugyanis felvállalták, hogy megfelelő számú érdeklődő esetén, igény szerint egy-két alkalommal ingyenesen felkészítenék a szülőket, nagyszülőket és pedagógusokat.

– Inkább a gyerekekre költsék a pénzt – fogalmazta meg nagylelkűen Lázár Viktor.

Hozzátette, a „04 az Életért” Alapítvány felnőtt fantommal is rendelkezik, gyermek fantomot pedig valószínűleg a békéscsabai központból tudnak beszerezni, így a szemléltetés módja is megoldott lenne. A helyszín kérdésében még keresik a megoldást, a szervezés azonban már elkezdődött. Aki jelentkezni szeretne, írjon a bodieti@freemail.hu e-mail címre vagy vegye fel a kapcsolatot facebookon keresztül a kezdeményezővel, Bődi Etelkával.

Vélemény, hozzászólás?

​​A jászol fényének melege​ – advent első alkalma a GFF Szarvasi Gyakorlóintézményében

Cél a minőségi ellátás – egy hónapja működik az új orvosi ügyelet