in ,

Megszólalhatott az Ótemplom felújított orgonája

Az orgonánál Fassang László

Ünnepi istentisztelet keretében mondtak köszönetet az evangélikus gyülekezet tagjai mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy az Evangélikus Ótemplom 210 éves orgonája újjászülethessen. A gyülekezet tagjai mit sem vettek észre abból, hogy az orgonával baj van, de a szakértők jelezték feléjük. A vasárnap délelőtti eseményen Lázár Zsolt evangélikus esperes tolmácsolta a hívek üzenetét, majd Gáncs Péter evangélikus püspök áldotta meg az Ótemplom büszkeségét.

– Egy 1804-ben épült orgonát újítottunk meg. Ez összefogással sikerülhetett, így köszöntjük azokat, akik adományaikkal segítették az orgona megépítését, függetlenül attól, hogy hány forinttal, vagy milyen módon tudták segíteni ezt a nagyon nemes célt – mondta Lázár Zsolt evangélikus esperes. Köszöntötte az orgona mögött készülődő Fassang László orgonaművészt, aki annak a Fassang Árpádnak az unokája, akinek több hajdani növendéke is a padsorokban ült.

A Luther’s Roses és a benkás diákok műsora, valamint Gáncs Péter püspök áldása után adhatott hangot először a nagyközönség előtt a megújult orgona. Elsőként a hívek egy Istent magasztaló, az Evangélikus énekeskönyv 57-es énekét kísérve szólalhatott meg.

Az istentiszteleten emléklappal köszönték meg Faragó Attilának és az AerisOrgona Kft.-nek a felújításnál végzett lelkiismeretes munkát, dr. Kormos Gyulának szakértését, Gáncs Péter püspöknek, Kis Andrásnak, Szebegyinszki Jánosnak, Rohony Miklósnak, Potoczky Pálné született Török Annának, Szitó Imrének, Fabó Polettnek azt, hogy tevőlegesen vagy anyagiakkal hozzájárultak a sikerhez, valamit Molnár Györgynek és családjának a Tessedik szoborért.

Vélemény, hozzászólás?

Emberi kapcsolataink: A barátság

Szimacsek Rita (1971-2014)