in ,

Karácsonykor is a hagyományok jegyében

December 11-én, csabacsűdi Művelődési Házban elhelyezett koszorún már valamennyi gyertya égett. Nem véletlenül. A Szlovák Kör tagjai utoljára találkoztak ebben az évben, mégpedig hagyományosan egy közös karácsonyi ünnepség erejéig. Az első gyertyát szimbolikusan Láng Pál evangélikus lelkész gyújtotta meg, aki karácsonyt egyben a változás lehetséges kezdeteként értékelte.

– Ha eddig még nem fogadták be az Üdvözítőt, aki azért jött a bűntől, a sötétségből, a halálból megszabadítson bennünket és az ő országába áthelyezzen, itt a lehetőség. Ma mindenki számára megszülethet, ha kinyitod a szíved és befogadod a gyermeki Jézust – fogalmazott.

– Mindenkinek békés, boldog karácsonyt, megújuló reményt és sok szeretetet egymás iránt – ezeknek a jókívánságoknak a jegyében gyújtotta meg Molnár József polgármester a második lángot. Őt Valkovszky Mihály, Szlovák Önkormányzat elnöke követte, végül pedig Fábri Melinda, a Csabacsűdi Szlovák Kör elnöke léphetett az adventi koszorúhoz.

Ünnepi műsorral ezúttal is a Trefort Ágoston Általános Iskola tanulói készültek, akik versben és dalban mondták el adventi gondolataikat. Sok dallam ismerősen csengett, a szó azonban ez esetben szlovákul üzent a közönségnek. Egy produkció erejéig táncos angyalkák töltötték meg a színpadot, majd rendhagyó módon a Hagyományőrző Népdalkör hozott el egy csokorra való karácsonyi dalt.

– Nagyon színvonalas műsor volt – dicsérte a délutánt Gömöri Jánosné, a Szlovák Önkormányzat korábbi tagja. Mint tudják, valamennyien lemondtunk a vezetésről és most az új tagok szervezték a programot. Sok meglepetés ért ma, az előzőekhez képest több dolog megváltozott, de nagyon tetszett.

A Szlovák Önkormányzatnak és a Csabacsűdi Szlovák Körnek köszönhetően a karácsonyi ünnepség végén valamennyi tag – jelenleg 85 fő – egy kis ajándékot is átvehetett. A csomagban hasznos ünnepi hozzávalók, liszt, cukor, margarin és szaloncukor lapult.

A Szlovák Önkormányzat és a Szlovák Kör az örökzöld karácsonyi dallal, a Csendes éj soraival kíván mindenkinek áldott ünnepeket és békés, boldog új évet:

Tichá noc, svätá noc!
Všetko spí, všetko sní,
sám len svätý bdie dôverný pár,
stráži Dieťatko, nebeský dar.
Sladký Ježiško spí, sní,
nebesky tíško spí, sní.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Bécsben adventeztek a vajdások

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset Szarvason