in , , ,

Visszatér Maugli a Cervinus Teátrum színpadára

Eva Reinthaller és Oláh Márk

Közel másfél évnyi kihagyás után porolja le a Cervinus Teátrum nagysikerű családi táncjátékát. A Dzsungel könyve Szarvason először 2012-ben, a Vízi Színházban debütált, Eva Reinthaller német koreográfus rendezésében. A szereplők egy része időközben felcseperedett, így új táncosokkal kiegészülve, de a régi fényében láthatja viszont a közönség Kipling klasszikusát.

– Próbák már decemberben elkezdődtek – árulja el a rendező-koreográfus. A felkészülést nehezíti, hogy a táncosok egy része jelenleg Békéscsabán vendégszerepel, így csak hétvégenként tudunk találkozni. Ami azonban számomra is meglepetés volt, hogy a karakterekből nagyon sokat megőriztek a szereplők, így könnyebb a dolgom.

A táncjáték az elmúlt 15 évben már több országot bejárt. Az ősbemutatóra Drezdában került sor, ezt követően pedig számos német és osztrák nagyvárosban játszották. A siker egyik záloga Eva Reinthaller neve, aki az elmúlt évtizedekben több száz darabban működött közre. Karrierjét a Berlini Állami Balettiskola elvégzése után a fővárosi operaházban táncosnőként kezdte, majd évtizedeken keresztül balett igazgatóként és főkoreográfusként dolgozott olyan nagyvárosokban, mint Drezda, Kaiserslautern, Schwerin, Erfurt vagy Budapest. Néhány éve a bécsi „Kids on Stage” Egyesület vezetője, amellyel számos gyermekdarabot vitt már színre.

– Nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni – idézi fel múltja emlékezetes pillanatait. Már fiatal táncosnőként sokat dolgoztam velük. Később a Diótörő drezdai és szegedi bemutatóin is sok fiatallal közösen álltam színpadra. Nem tudom pontosan megmagyarázni, miért, de egyszerűen közel állnak hozzám ezek a produkciók.

A darab különlegességei a jelmezek, amelyek kiállták az idők próbáját. Először a kaiserslauterni és a dortmundi előadásban tűntek fel, Eva távozásakor pedig búcsúajándékként magával vihette őket. Egy darabig egy bécsi pincehelyiség volt átmeneti otthonuk, a koreográfus és a Cervinus Teátrum találkozása révén azonban ismét életre kelhettek.

A táncjáték főszereplője továbbra is Oláh Márkó, aki időközben Békéscsabán megkezdte középiskolai tanulmányit. Ennek ellenére örömmel tért vissza régi szerepébe, és vállalta a hétvégi próbákat is.

– Először egy kicsit megijedtünk Evával, hogy megnőttem – ecsetelte a kezdeti aggodalmakat. Attól tartottunk, hogy így pl. nehezebben tudok majd elbújni a farkasok között. Időközben azonban beláttuk, hogy ők is nagyobbak lettek, így gyorsan megoldódott a probléma.

Eva Reinthaller azt sem titkolta, a szarvasi előadást valamennyi közül a legjobbak között tartja számon. Ennek szerinte egész egyszerűen a magyar identitásban keresendő a magyarázata, amelyhez szorosan hozzátartozik a művészet iránti fogékonyság. Mindez pedig egy kis, Békés megyei településen is kiaknázható.

– Amióta kötődöm Szarvashoz, célul tűztem ki, hogy csinálok valamit a helyi közönségnek. Ez az ajándék lett a Dzsungel könyve.

A két részes zenés táncjátékot legközelebb január 28-án 14 órától, január 29-én pedig 10 és 14 órától tekinthetik meg a Cervinus Teátrumban.

Ha kortárs szerzők találkoznak

Körvonalazódik Szentandrás idei rendezvényterve