in ,

Új végzettség, nagyobb esély

Minden nap számonkéréssel kezdődik a személy-és vagyonőri képzés. A Budai Nagy Antal utcában 15 fő ült be ismét az iskolapadba, kihasználva a téli közfoglalkoztatás képzési lehetőségeit. A december 1-től március elejéig tartó oktatást a Pro-Sec Kft. bonyolítja, rendőrtisztek közreműködésével.

– Maguknak tanulnak, ezt ők is tudják – osztja meg tapasztalatait az egyik oktató. Eleinte volt olyan, aki a dolgozatot üres lappal adta be, ma már ő is teleírja az A4-es oldalt. Ez is bizonyítja, hogy az elmúlt másfél hónapban sokat fejlődtek és időközben hozzászoktak a jogi szakkifejezésekhez is.

A tananyag tartalmaz büntetőjogi, vagyonvédelmi és szabálysértési ismereteket is. Emellett a tanulók betekintést nyerhetnek a szakma legfontosabb feladataiba is. Ilyen pl. az objektumőrzés, a pénzszállítás, a magán-biztonságvédelmi alapfeladatok, de azt is megtanulhatják, hogyan kell egy csomagot szakszerűen átvizsgálni vagy valakit a törvényi előírásnak megfelelően elszállítani.

A 15 jelentkező között négy hölgy is akadt. Lévai Rita úgy gondolja, manapság minden lehetőséget meg kell ragadni, ha az ember boldogulni akar.

– Sajnos csak nyolc általános végzettségem van, így örültem a továbbtanulási lehetőségnek. Bízom benne, hogy ennek segítségével nagyobb esélyem lesz majd az elhelyezkedésre, és az sem utolsó szempont, hogy így legalább egy kicsit okosodhatok – sorolja a képzés mellett szóló érveit.

Papp József mögött már 40 év munkaviszony áll. Tizenhat évig karbantartóként dolgozott a helyi gimnáziumnál, tizenöt éven át pedig telefonhálózat szerelő volt, ill. egyéb, rövidtávú feladatköröket is ellátott.

– Már a szervezetem sem a régi, előfordulnak ízületi-és érszűkületi problémák, így nagy könnyebbséget jelentene számomra ez a munkakör – mondja meglepő őszinteséggel. Nekem sokat jelent ez a képzés, ha meglenne a papírom, lehet, hogy már holnap munkába tudnék állni.

A 326 órás képzés március 4-én jogi és szakmai alapismereteket tartalmazó írásbeli, majd szóbeli vizsgával zárul.

Vélemény, hozzászólás?

Hogyan változtassunk gondolkodásmódunkon?

Ismét orosházi siker a Szarvas-kupán