in ,

Vérfrissítést kapott a szarvasi képzőművészet

Puha Ferenc és Földesi Zoltán

Az idei évad első kiállítás-megnyitóján, Puha Ferenc tárlatán köszönthette a megjelenteket Roszik Zoltán, a Tessedik Sámuel Múzeum igazgatója. Őt Földesi Zoltán követte köszöntőjével, aki Babák Mihály polgármester üdvözletét is magával hozta.

Puha Ferenc festőművész kiállítására eljöttek a szarvasi festőművészek, képzőművészetet tanulók, művészeteket szeretők. Barátja, Gáspár Balázs méltatta a festő munkásságát.

– Puha Ferencet sokan szeretjük. Szeretjük mint embert, szeretjük mint festőművészt. Művészetét azért szeretjük, mert nem tucatfestő, nem a divatok felszínén szörfözik, nem zárható be stíluskalitkába, minden szín és vonal megérlelt, átgondolt – mondta a művészről Gáspár Balázs, aki gyermekkorában többször nyaralt Szarvason, majd negyven évnyi kihagyás után tavaly ismét idevetette a sors. Beleszeretett a városba, gyorsan vett egy házat és egyből bejelentkezett a szarvasi művészvilágba ezzel a kiállítással, amit további öt követ majd tervei szerint. Ezeket egy-egy hónaposra tervezi, úgyhogy aki be szeretne jutni a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermébe az anyagával, jobb ha el kezd időben gondolkodni!

A kiállításra eljött Szuhaj György művésztanár is. Őt kértük, segítsen szavakba önteni Puha György absztrakt művészetét.

– Az emberiség kultúrájának a hajnalára eredeztető szimbólumoktól, az egyiptomi hieroglifákon és a székely rovásírás karakterein keresztül a szavakon túli tartalmat magában hordozó jeleket használ a legtöbb képén a művész, miközben visszajelzést ad a jelen kor hatásairól is. Harsogó erőteljes kontrasztokkal, máskor mély vagy éppen lírai színharmóniákkal fogalmazza meg a férfi és a női princípium színi és jelképrendszerét – mondta Szuhaj György, majd hozzátette – Puha Ferenc egy új leheletet hoz a városi művészetet kedvelő közönség elé. Mindenkinek, aki az ebédlőasztal felett díszelgő “romantikus” alkotás mellet mai modern, újszerű képekkel mer és akar találkozni, ajánlom, hogy menjen el és nézze meg! Tisztelettel köszöntjük őket a városunkban!

A kiállítás hangulatához Molnár János gitárjátékával járult hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Kóros félelmek: Az agorafóbiától a szociális fóbiákig

Erdőn, nádason át menekültek