in ,

Kazinczy nyomdokában

A feladat nem volt se több, se kevesebb, mint „egyszerű” hangos olvasás. Mindezt azonban szöveghűen, érthetően, tagoltan, hangsúlyozva és a természetes beszéd eszközeivel kellett átadniuk Kazinczy Ferenc emlékére rendezett „Szép Magyar Beszéd” verseny területi fordulóján, ami már közel sem olyan egyszerű. A felhívást a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Kazinczy-díj Alapítvány – Péchy Blanka emlékére kuratórium tette közzé, a helyszínt pedig közel 20 éve a szarvasi Városi Könyvtár biztosítja.

A február 4-én rendezett versenyen az 5-6. és a 7-8. korosztály képviseltette magát, összesen hét kistérségi intézményből. A tanulóknak egy kötelező és egy szabadon választott szöveget kellett felolvasniuk, amit a szakértő zsűri több szempont alapján értékelt.

– Minden évben szembesülünk vele, hogy a tudatos, szép magyar beszéd egyre inkább háttérbe szorul – értékelte a hallottakat Baginé Tóth Erika intézményvezető. Az internethasználat növekedése, a felgyorsult világ és az olvasás visszaszorulás következtében sajnos ez a jelenség felerősödött, így nagy szükség van egy-egy ilyen verseny kapcsán a figyelemfelhívásra.

A versenyzők jó példával jártak elől és bizonyították, az olvasás szeretete és a szép magyar beszéd szorosan összefügg. A zsűritagok néhány apróbb, konstruktív kritika megfogalmazása mellett összességében elégedetten nyugtázták a véleményüket.

– Semmiképpen nem gondoltak volna, hogy első helyezett leszek, olyan harmadik helyre soroltam volna magam – mondja szerényen az eredményhirdetés után Kiss Virág, az 5-6. korosztály első helyezettje. Szerintem nagyon fontos a szép beszéd, mert sok minden megállapítható ezen keresztül az emberről is. Ezért is olvasok sokat, szülinapomra és karácsonyra mindig könyvet kérek.

A verseny eredményeit a könyvtár eljuttatja a Pedagógiai Intézet számára, és közzéteszik a Szarvas és Vidéke hasábjain is. A 7-8. osztályos korosztály első helyezettje ráadásul esélyt kap arra is, hogy legközelebb a megyei versenyen bizonyítson.

Díjazottak:

5-6. korosztály

1. Kiss Virág – 5. osztály, Benka Gyula Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda (Hovorkáné Hegedűs Hajnalka)

2. Tóth Eszter – 6. osztály, Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Óvoda (Krátki Anita)

3. Jani Kata – 5. osztály, Székely Mihály Szakképző Iskola, Kollégium, Általános Iskola (Petőné Babinszky Ágnes)

7-8. korosztály

1. Benyó Eszter -7. osztály, Szlovák Általános Iskola (Tomasovszkyné Dányi Csilla)

2. Gazsó Hanna – 7. osztály, Benka Gyula Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda (Hovorkáné Hegedűs Hajnalka)

3. Erdélyi Dorka – 8. osztály, Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda (Baginé Dorogi Anikó)

4. Aszódi Enikő – 8. osztály, Benka Gyula Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda (Megyikné Bagi Erika)

Vélemény, hozzászólás?

Pontozás nélküli országos versenyen bizonyíthattak a harmonikások

Felkészülési verseny a megyei sakk diákolimpiára