in , ,

Új defibrillátor szolgálja a vendégeket és Szarvast

Marsi Zoltán és Bogdán Tamás

– Magyarországon, Nyugat-Európa többi országához hasonlóan vezető halálok a szív és érrendszeri betegségekre vezethető vissza. A lakosság 54%-át ennek következtében veszítjük el. Ezen belül is egy külön terület az úgynevezett hirtelen szívhalál. Átlagosan 25 percenként veszítünk el egy honfitársunkat hirtelen szívhalálban, ami egy olyan speciális állapot, amikor kamrafibrilláció alakul ki, ami az első három percben rendezhető lenne egy defibrillátor készülékkel. Nyilván nem mindenhol van defibrillátor. Amíg a készülék megérkezik, addig az alapszintű újraélesztéssel végezzük a keringés és a lélegzés fenntartását. Amikor megérkezik a defibrillátor, akkor az kamrafibrilláció esetén nagy eséllyel, 90%-osan rendezi ezt a problémát – foglalta össze röviden és tömören a hirtelen szívhalálról alapszintű tudnivalókat a Liget Wellness és Konferencia Hotel emeleti tanácskozójában Marsi Zoltán, hazánk egyik legismertebb és legelismertebb életmentő oktatója. Tette ezt abból az alkalomból, hogy a négycsillagos szálloda csatlakozott az ország azon kevés szálláshelyéhez, amik rendelkeznek ezzel a speciális életmentő készülékkel.

Az eseményen a szálloda munkatársai gyakorlati bemutatót is tartottak felkészültségükből, hiszen a Liget Wellness és Konferencia Hotelben dolgozók mind megkapták azt a képzést, ami egy ilyen helyzetben szükséges ahhoz, hogy a vendégek elégedetten távozzanak.

Bogdán Tamás, a Liget Wellness és Konferencia Hotel igazgatója vette át az áhított készüléket. Mint mondta, régi vágyuk volt egy ilyen eszköz beszerzése.

– A Marsi Zoltán vezette tanfolyamokon minden évben megnéztük, hogy hogyan működik ez a defibrillátor. Évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy az első alkalommal amikor lehetőségünk lesz, a hotel be fog egy ilyet szerezni. Az idei évben jutottunk el oda, hogy ezt az egymilliós eszközt meg tudtuk vásárolni, ezzel abba a szűk körbe, azon kevés szállodák közé kerültünk be, akik elmondhatják, hogy a nálunk pihenő vendégeknek egy plusz biztosítékot tudjunk arra adni, hogy jól érezze magát és mosolyogva távozzon.

Az eszközt regisztrálták a defibrillátorokat nyilvántartó országos adatbázisban, ami fellelhető több weboldalon, ill. okostelefonokra készült alkalmazásokon keresztül, így szükség esetén könnyebben megtalálható, és elérhető. Ebből az adatbázisból az is kiderül, hogy Szarvason nem ez az első ilyen készülék, ami az egészségügyön kívül, a civil, vagy gazdasági szférában került beszerzésre. A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.-ben már évekkel ezelőtt beruháztak egy defibrillátorba.

Vélemény, hozzászólás?

Gyakorlós versmondó sikerek Szegeden

A gyulai kórház főorvosa lett az Év embere