in , ,

Átmenekítette a gimnázium a fizikai gyűjteményét

Hullámgép, Papin-fazék, szikrainduktor, sztereoszkóp, egyensúlyozó készülék, vagyis számos, laikusok számára is figyelemreméltó fizikai eszköz található abban a kiállító vitrinben, amelyet február 10-én avattak fel. A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium pedagógusai nem hagyták a költözés miatt odaveszni az értékes fizikai gyűjteményt és a tárolásul szolgáló, 1969-ből származó nagyszekrényt, és gyűjtést kezdeményeztek az átköltöztetésükre.

– Az új épület tervezéskor világossá vált, hogy a fizikai terembe nem kerül szekrény, így ezt a problémát meg kellett oldani – ismerteti az előzményeket Bakos Arany fizikatanár. Minél többet nézegettem a szekrényt, annál inkább megerősödött benne az a meggyőződés, hogy valahogyan szét lehet szedni. Végül egy asztalos is rábólintott, így hozzákezdhettünk a hat hétig tartó, kemény munkához, az eszközök bedobozolásához.

A szülők, pedagógusok és a diákok is kivették a részüket a feladatokból. Lecsiszolták, és újrafestették a bútort, az összeállítás után pedig szakember pótolta a hiányzó, vagy csorba üvegtáblákat. Az új hely szinte tökéletesnek bizonyult: a szekrény teljes hosszában elfért a teremben, csupán a tetejét kellett néhány centivel megkurtítani.

A finanszírozást az Öregdiákok Baráti Köre Egyesület karolta fel, a későbbiekben pedig szülők, egykori és jelenlegi tanítványok, valamint vállalkozások is bekapcsolódtak az adománygyűjtésbe. A végösszeg meghaladta a várakozásokat, a tervezett 150 ezer Ft helyett összesen 322 ezer Ft-nyi támogatás érkezett.

A fennmaradó részt a gimnázium a kiállító vitrin megvalósítására fordította, amelyben a legszebb, legértékesebb eszközök kerültek elhelyezésre.

– Ezek a tárgyak nemcsak a fizikusok számára lehetnek érdekesek, mert gyönyörűen megművelt darabokról van szó – újságolja Kitajkáné Szántai Mária igazgató. Nem egyszer, amikor az Öveges-laborba új eszközöket vásároltunk, csalódottan tapasztaltuk, hogy nem olyanok, mint a régiek. A korábban készültek sokkal mívesebbek, igényesebben kidolgozattak voltak, nem véletlen, hogy kiállták az idők próbáját.

A szekrények ünnepélyes avatását követően az intézmény fizikatanárai látványos kísérleteket mutattak be Öveges laborban, régi és új eszközök felhasználásával. A fizikus teadélután kötetlen beszélgetéssel ért véget, amelyen süteménnyel és forró teával kedveskedtek a vendégeknek.

Vélemény, hozzászólás?

Gyuri bácsi: Mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünkért

Irány az észak-amerikai világbajnokság!