in ,

Irány az észak-amerikai világbajnokság!

Kanti Dorottya

Alig két esztendeje, hogy először pattant nyeregbe Kanti Dorottya, és nekivágott egy több száz kilométeres túrának. A nagy kaland pedig – sokakkal ellentétben – nem eltántorította, hanem arra ösztökélte a mindössze 17 esztendős lányt, hogy felfedezze a sportág szépségeit. Először egyedül, autodidakta módon edzett, egyre hosszabb távokon. Nem sokkal később pedig már az első versenyének célszalagját szakította át, méghozzá korosztályában elsőként.

A fiatal tehetségre ezt követően szinte azonnal felfigyeltek. Így került először egy szegedi csapathoz, később pedig a békéscsabai Körös Bike Kerékpáros Egyesülethez. Azóta sikert sikerre halmoz: nyáron megnyerte az Országúti kerékpár Országos Bajnokságot, egy nappal később pedig a dobogó második fokára léphetett fel, ugyancsak egy országos verseny keretein belül.

– Sokat kell még tanulnom – meséli teli ambícióval. Az erőnlétem a sportolói múltamnak köszönhetően a kezdet kezdetén is jó volt, viszont a technikát folyamatosan finomítanom kell. Ezért használom ki a téli időszakot arra, hogy jó néhány cross (terep) versenyen elinduljak. Nagyon élvezem a sáros, akadályokkal teli pályát, ellenben anyukám kevésbé örül neki.

A kecskeméti Katona József Gimnázium tanulója az iskola mellett heti 4-5 alkalommal edz, és szinte minden versenyzési lehetőséget megragad. Nem csoda, hogy szobájában kisebb dicsőségfalat rendezett be az érmeiből. Dorottya épp a napokban engedett kíváncsiságának: összesen 87 darabot számolt össze, amelyek túlnyomó része már a kerékpárral kapcsolható össze.

– Következő nagy álmom, hogy ott lehessek szeptember 19-27-e között az észak-amerikai országúti világbajnokságon – teszi hozzá vágyakozva. Az eddigi eredményeim alapján minden esélyem megvan a szövetség támogatására, azonban sajnos a kiutazás és a verseny hatalmas költségeket emészt fel.

Előzetes kalkulációik szerint csak a repülőjegy több százezer forintra rúg, amihez még a nevezési díjat és a néhány hetes felkészülési időszak költségeit is fedezni kell. A döntés tehát egyelőre a szövetség, a csapat és a család kezében van, ezt követően pedig Dorottya újabb fohászért folyamodhat, hogy együtt érző szívekre és támogató lelkekre találjon.

Vélemény, hozzászólás?

Átmenekítette a gimnázium a fizikai gyűjteményét

Szarvason van az ország legszebb szállodája?