in , ,

Történelemverseny a Vajdában

Immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Vajdában a magyar történelmet feldolgozó csapatverseny. A szokásoknak megfelelően időben megérkeztek vendégeink is – a helybéli székelyesek, a dévai testvériskola csapata, és a csabai Evangélikus Gimnázium versenyzői.

A versenyen négyfős csapatok mérhették össze a tudásukat a magadott szakirodalom alapján. Ebben az évben az 1848/49–es forradalom és szabadságharc témakörét dolgozták fel. A vetélkedő diákok produkcióját Pécsváradi Antal tanár úr koordinálta nem kevés humorral fűszerezve. Ennek következtében, és a komoly tartalommal, de változatos formában összeállított kérdéseknek köszönhetően oldott hangulatban zajlott a küzdelem. A szokásos „töri moziban” régi történelmi jelenetek elevenedtek meg a filmvásznon, de halszemoptikán keresztül is kísérletet tehettük egyes események felismerésére. A térképen történő tájékozódás, a tárgyi tudás bizonyítása és egy Kossuth- beszéd elmondása is feladat volt. Ez utóbbi volt a záró momentum, melyben a szónoki képességekről is tanúbizonyságot kellett tenni. Bizony volt, aki nem tudta volna úgy lázba hozni képviselőtársait, mint egykoron a kiváló szónok, Kossuth Lajos. Ez a produkció végül el is döntötte a végső sorrendet. A dévai csapat bebiztosította az első helyezését. Őket két vajdás csapat követte, a 12. J, illetve a 12. B versenyzői. Akik lemaradtak a dobogóról, azoknak sem kellett bánkódniuk, hiszen tudásuk bizonyosan gyarapodott, és kipróbálhatták magukat versenyhelyzetben is.

Ebben az évben is bebizonyosodott, hogy a történelemtudomány közvetítésére olyan formában is van lehetőség, melyet a versenyzők és a nézők is egyaránt élvezhetnek. A kiváló kérdéseket Pécsváradi Antal tanár úrnak köszönhetjük. A megrendezés költségeit és a helyezettek díjait a Szarvasi Vajda Péter Alapítvány állta.

Első helyezést szerzett a dévai Gaspar Barra Szilard, Pop Tímea, Tolnai Tibor, felkészítő tanár: Szikszai Zoltán. Második a 12. J csapata: Gyekiczki János, Paraizs Attila, Pekár Edina, Vas Máté, felkészítő tanár: Pécsváradi Antal. Harmadik lett a 12. B csapata: Boldizsár Nóra, Frankó Tamara, Hortobágyi Pál, Krivik Szilárd, felkészítő tanár: Molnár Béla.

Molnár Béla

tanár

Csak működésre futja a szentandrási költségvetésből

Mindenkiben benne van a gyermek