in ,

Gyerekrajzok tanítanak a helyes közlekedésre

Véres balesetek, intézkedő rendőrök, szabálytalanul közlekedő biciklisek és gyalogosok – a gyerekek szemüvegén keresztül ezek a legjellemzőbb pillanatképek a közlekedésről. Ezen a sztereotípián próbált változtatni az Országos Baleset-megelőzési Bizottság. amely idén már 22. alkalommal hirdette meg a „Biztonságos Közlekedés gyerekszemmel” című rajzversenyét. A versenyre az óvodás és az iskolás korosztály pályaműveit várták, akiket három kategóriában jutalmaztak.

– A kezdeményezés nagyon népszerű – árulja el Petrovszki Éva baleset-megelőzési előadó. Idén összesen tizennégy intézmény 435 pályaművet küldött be, ami megfelel a sokévi átlagnak. A célunk, hogy a rajzokon keresztül felhívjuk a figyelmet a problémákra, az alkotás során pedig a pedagógusok és a gyerekek közösen beszéljék meg az aktuális közlekedési helyzeteket, szabályokat.

A rendőrség ugyancsak e célból hívta életre az „iskola rendőre” programot. Ennek keretében a rendőrség munkatársai rendszeres időközönként tartanak felvilágosító előadásokat, tanév végén különös tekintettel a szünidei veszélyforrásokra.

A beküldött alkotásokat a március 4-én, a Cervinus Teátrumban tartott eredményhirdetésen Korbely István festőművész értékelte. Kiemelte, idén a gyerekrajzok különösen feladták a leckét, így a szervezők úgy döntöttek, minden korosztályban több különdíjat is osztanak.

A felső tagozatosak körében Schubert Lili, a Benka Gyula Általános Iskola tanulója aratta le a babérokat, aki a versenynek köszönhette első nagy rajzsikerét.

– Az osztálytársaim, barátaim körében is gyakran észreveszem, hogy nem jeleznek a kezükkel kanyarodáskor, nem használnak világítást, vagy nem adnak elsőbbséget. Pedig ezeknek az apró szabályoknak is van jelentőségük, hiszen nem csak saját magunkra, hanem másokra is figyelni kellene – osztja meg saját tapasztalatait a témában.

Petrovszki Éva úgy látja, a Szarvasi rendőrkapitányság illetékességi területén leginkább a kerékpáros közlekedés okoz problémát, amelyre preventív szándékkal folyamatosan felhívják a gyerekek figyelmét.

Eredmények:

Óvoda:
1. Balázs Bence Dániel – Százszorszép Óvoda, Gyomaendrőd
2. Csipai Csenge – Százszorszép Óvoda, Gyomaendrőd
3. Pálfalvi Vanda-Styecz Laura – Szlovák Óvoda, Szarvas

Különdíjasok: Izsó Zorka (Százszorszép Óvoda, Gyomaendrőd) és Velő Boglárka (Százszorszép Óvoda, Gyomaendrőd)

Alsó tagozat:
1. Gerhát Olivér – Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskoa és Óvoda, Szarvas
2. Tímár Áron – Kis Bálint Általános Iskola, Gyomaendrőd
3. Kovács Regina – Szlovák Általános Iskola, Szarvas

Különdíjasok: Gál Zsófia (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskoa és Óvoda, Szarvas) és Kis Hanna (Szlovák Általános Iskola, Szarvas)

Felső tagozat:
1. Schubert Lili – Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskoa és Óvoda, Szarvas
2. Koromoau Virág – Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskoa és Óvoda, Szarvas
3. Sarfenstein Ditta – Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskoa és Óvoda, Szarvas

Különdíjasok: Tímár Csenge (Kis Bálint Általános Iskola, Gyomaendrőd) és Janecskó Sára (Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola)

Vélemény, hozzászólás?

Kikeleti séta a Körösvölgyi Állatparkban

Nyilvánosságra hozták Vízi Színház idei műsortervét