in ,

Balczó Balázs: Mindenkinek személyesen szeretném megköszönni

Balczó Balázs

Abbahagyom a harmonikázást – ez volt az a mondat, amely Csontos Józsefet arra sarkallta, hogy segítsen egy 18 éves, tehetséges fiúnak. Balczó Balázs és a Békéscsabai Zeneművészeti Szakközépiskola zongoratanárának sorsa egy paksi nemzetközi versenyen fonódott össze, amikor a szarvasi művészeti iskola növendéke a harmonikavirtuóz oroszok mezőnyében is a rangos második helyen tudott végezni. Tette mindezt annak ellenére, hogy hangszere messze elmaradt a többiekétől, sőt, a versenyt követő kurzuson el is romlott.

A gyűjtésben már némi tapasztalattal rendelkező pedagógus azóta szívügyének tekinti a zenészpalánta jövőjét. Az első jótékonysági hangversenyt Békéscsabán rendezték meg, március 16-án pedig a Tessedik Sámuel Múzeum nagytermébe várták a leendő támogatókat.

– Nem egy méregdrága hangszerre gyűjtünk – szögezte le bevezetőjében a kezdeményezés ötletgazdája. Az ún. konverteres harmonika szerkezete azt teszi lehetővé, hogy tanuló a klasszikus irodalomhoz is hozzányúljon, amelynek ismerete egyébként a főiskolai felvételihez elengedhetetlen.

Márpedig Balázsnak ez a legfőbb célja. Iváncsó József tanítványa már számos országos és nemzetközi versenyen bizonyított, jövőre pedig ilyen irányban szeretne továbbtanulni.

– A konverteres harmonika elsősorban abban különbözik az enyémtől, hogy bal kéz felől 120 gomb helyett 200 található. A gombok nem akkordokat, hanem hangokat szólaltatnak meg, ami leginkább egy orgonához hasonlítható – ecseteli Balázs a lényegi különbséget. Ez egyben számomra azt is jelenti, hogy valamelyest újra meg kell tanulnom a hangszeren játszani, amit időben el kell kezdenem ahhoz, hogy felvegyenek a főiskolára.

A hangszer ára rendkívül borsos, mintegy másfél millió forintot tesz ki. Ennek jelenleg alig egyharmada áll a család rendelkezésére, így támogatókra a jövőben is szükség lesz.

– A gyűjtést anyukám koordinálja. Engem csak az érdekel, ki segített, mert nekik egyszer személyesen szeretnék köszönetet mondani – mondta reményteljesen Balázs, aki már az idei évi nemzetközi versenyen való fellépéseket tervezgeti.

A köszönet első ízben nem szavak, hanem dallamok formájában érkezett. Balczó Balázs a pótszékkel kibővített nagyteremben a művészeti iskola növendékeivel és a Harmonika Együttessel karöltve mutatkozott be. A koncerten nemcsak tehetségüket bizonyították, hanem a méltánytalanul alábecsült hangszer végtelen zenei lehetőségeit is.

Ha Ön is támogatni szeretné a szarvasi tehetséget, a Gazsó György Művészeti Alapítvány számlaszámán keresztül teheti meg: 53900014-13003577. Fontos, hogy a megjegyzésben mindenképp jelöljék meg: harmonikavásárlás.

Vélemény, hozzászólás?

Ne hagyja ki: Részleges napfogyatkozás Szarvasról

Egy hétvégére a röplabda Mekkájává változott Szarvas