Connect with us

Szarvas

A lakossági türelem jutalma: Egészségesebb ivóvíz

A kivitelezés szakaszába lépett a Békés megyei átfogó ivóvízjavító program. Az projekt összesen 66 településen, több mint 38 milliárd Ft-ból valósul meg, amelynek 89%-át EU-s forrás biztosítja. A fennmaradó 4,1 milliárd Ft önrészre az érintett önkormányzatok a Belügyminisztérium EU Önerő Alap támogatását veszik igénybe, vagyis a beruházás a települések részéről nem igényel pluszforrást.

– A jelenlegi ivóvíz nem felel meg az EU-s követelményeknek – vázolta a fejlesztés hátterét Kiss Attila képviselő a témában tartott lakossági fórumon. Az arzéntartalom ugyanis literenként meghaladja a tíz mikrogrammot, ami magasabb az előírtnál. A projekt sikeres zárása magával vonja a kritérium teljesítését, egyúttal lehetővé teszi, hogy egészségesebb ivóvizet fogyaszthassunk.

Az eredetileg 2004-es beruházás magyar vízbázisra épül, az ország több településéről érkezik Szarvasra a megfelelő minőségű ivóvíz. A tervek szerint az elkövetkező hónapokban összesen 14433 folyóméter vezetékcsere, 71 db mosató csomópont cseréje történik meg, ill. 50 új tűzcsap kerül felszerelésre. Ezzel együtt Kákát, Bikazugot, a Motyói szőlőt és Rózsás telepet összekapcsolják az Orosházi Kistérség Vízellátó Rendszerrel.

A kiválasztott szakaszokat az önkormányzat a vízügyi szakemberekkel történt konzultáció alapján jelölte ki. Ennek alapját leginkább a nyomócsövek átmérőkülönbsége adta, amely a fejlesztés révén egységessé, ezáltal moshatóvá válik.

– Hiú ábrándokat nem szabad kergetni – sorolja kivitelezés elkerülhetetlen velejáróit Körmöndi József, a Közmű-Mélyépker Magyarország Kft. képviselője. A földmunka, az időjárásnak megfelelően porral fog járni, a gépek minimális zajjal, s amennyiben eső várható, sárral is kell számolni. Az utakat és a járdákat folyamatosan tisztítjuk, ezzel együtt kérjük a lakosság türelmét és megértését ebben az időszakra.

Kiemelte, ideiglenes útszakasz lezárás a jövőben előfordulhat, de nagyobb forgalmi nehézséget a munkálatok nem okoznak. A csőcsere ideje alatt néhány órás vízhiánnyal léphet fel, de minden esetben munkanapokon kell ezzel számolni.

A további problémák elkerülése miatt kérte a lakosságot, amennyiben bárki a kivitelezésre hivatkozva kisebb-nagyobb összeg kifizetésre kötelezné őket, azt minden esetben utasítsák el, és tegyék meg a szükséges lépéseket a hatóságok irányába.

A kutak és a tisztítóberendezések cseréjét a Drén-Aqua Konzorcium, a Békés-Drén Kft. és az Aquaprofit Kft. végzi, a rész hálózatépítésért és rekonstrukcióért a Duna Aszfalt Kft., a Békés Drén Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft. felel. A munkálatok a Jókai, Wesselényi, Liszt Ferenc és a Zrínyi Miklós utcában kezdődnek, a teljes projekt várható befejezése pedig szeptember 30-a.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2015. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect