in ,

Amit ma megtermelhetsz, ne halaszd holnapra

Tovább bővül a háztáji alapanyagok sora a csabacsűdi közétkeztetésben. A Start közmunkaprogram keretében ugyanis az elmúlt két évben kizárólag a zöldségeket termelték meg, áprilistól azonban a palettát állattenyésztéssel egészítik ki.

– Első körben mintegy harminc darab süldőt tervezünk vásárolni – tájékoztat Molnár József polgármester. Az állatokat később a helyi vágóhídon vágjuk le, az alapanyagot innen szállítjuk be a napközis konyha részére. Ez részben étkezési költségmegtakarítással jár, valamelyest csökkenti a konyha beszerzési kiadásait, és egyben háztáji jellegű, megbízható eredetű élelmiszer fogyasztását teszi lehetővé.

A helyiek a jószágok takarmányozáshoz szükséges alapanyagokat már a korábbikban megtermelték, ezekben a hetekben pedig az ólak kialakítása zajlik.

Csabacsűd további három programelemből veszi ki a részét. A helyi sajátosságokra épülő értékteremtő program keretében majd a művelődési ház tetőhéjazatának fóliázása történik, mintegy 5-600 méter hosszan a belvízelvezető árkok kerülnek burkolásra, ill. a tervek szerint 1000 négyzetméter út, ill. járda is elkészül.

A polgármesteri hivatal hátsó udvarában a hűvös idő ellenére az asszonyok már szorgalmasan hajladoztak. Három fő épp a készülő fóliasátrat vasalta, amelybe hamarosan palántákat ültetnek. Gémes Andrásné Maca is csak egy szusszanásnyi időre pihent meg.

– A faluban nagyon nincs más lehetőség, így sok választása nincs az embernek – ismeri el szárazon. Dolgozni muszáj, élni kell valamiből. Szerencsére azonban nemrég egy képzésben is részt vehettem, így háztáji növénytermesztői végzettséget szereztem. Összességében pedig nem panaszkodom, régebben is fóliáztam, szeretem csinálni.

A település polgármestere üdvözli a programot, amely nemcsak munkahelyet teremt, hanem olyan dolgok megvalósítására is lehetőséget teremt, amelyre egyébként saját forrás nem állna rendelkezésre.

A megújuló közmunkaprogramban Csabacsűd március 1-től 33 főt foglalkoztat, amelyből 26-an már munkába is álltak. A fennmaradó hét fő a parkgondozói képzés vizsganapjait éli, ők április 1-vel kapcsolódnak be a programba. Idén a község a kitűzött célokra 44 millió 750 ezer Ft-ot fordíthat, amelynek mintegy 80%-át a bérek és a járulékok teszik ki.

Vélemény, hozzászólás?

Izgalmas végjáték a Horváth István Emléktornán

Ötből öt: A művészeti iskola valamennyi indulója dobogón végzett