in ,

Posztoljon Ön is egy verset!

Az ingatlanhirdetések, eladásra kínált malacok és ingóságok eklektikus tengerében március 8-tól egy héten át egy érdekes színfoltot is felfedezhet a szemfüles nézelődő. A Tessedik Sámuel Múzeum ugyanis csatlakozott a Gittegylet.com országos felhívásához, amely nem szokványos módon kívánja felhívni a figyelmet a költészet gyöngyszemeire. A „Posztolj verset az utcára!” kezdeményezés lényege, hogy mindenki kiragaszthatja az általa kedvelt költeményt egy engedélyezett közterületre, jelezve ezzel, még ma is nagy az irodalomszerető közönség tábora.

– A múzeum egy kicsit elébe ment az eseményeknek – ecsetelte Tóth Lilla, az intézmény munkatársa, miközben épp egy gombostűt próbált belepréselni a piac mögötti faliújságba. Mi magunk válogattunk ki jó néhány verset, amelyeket Szarvas különböző pontjain helyezünk ki. Így a járókelőknek csak annyit kell tenniük, hogy lefotózzák valamelyik kedvükre valót, és feltöltik a múzeum Facebook oldalára.

Az intézmény két munkatársa a meglehetősen szeles idő ellenére egész délelőtt a város utcáit rótta. Az első példányok a piac területére kerültek ki, ahol fáradozásukat szinte azonnal siker koronázta. Egy idősebb házaspár ugyanis észrevette az Ady verset, és tekintetükkel sietve át is futották az ismerős sorokat.

– Jó érzés a hirdetések között egy verset is látni – szögezte le gyorsan a feleség. Általános iskolás koromban én is írtam egyszer verset, de a tanáromnak nem tetszett. Lehet, hogy most kiteszem, és megmutatom az embereknek.

A klasszikusok mellett kortárs-és gyerekversek is olvashatók a város frekventált területein, sőt, Hartay Csaba egyik korai szerzeményébe is belefuthatnak a helyiek. Ez utóbbi egyébként garancia a jókedvre, így érdemes akár keresgélni is.

– Van egy bújtatott célunk is ezzel a programmal – teszi hozzá előrelátóan Horváth Mariann. A Facebook segítségével szeretnénk összegyűjteni a helyi kultúrakedvelő közönséget, akiket ily módon a későbbi irodalmi rendezvényeink előtt közvetlenül meg tudunk szólítani.

A helyi akció – az országostól eltérően – egy teljes hétig tart. A költeményeket egészen április 15-ig lehet posztolni, amelyet követően visszakerülnek eredeti helyükre, a boltok, könyvtárak és az otthonok könyvespolcira.

Vélemény, hozzászólás?

Kompügy: Ki visz át a túlpartra?

Ne hallgasd el a bántalmazást!