Connect with us

Így látjuk a nagyvilágot

Időutazás Mexikóba, a szellemlények világába

Dr. Szeljak György

Dr. Szeljak György, a Néprajzi Múzeum antropológusa volt a Városi Könyvtár vendége péntek délután, ahol egy Mexikóvárostól észak-keletre fekvő hegyi faluban természetközeli életet élő mexikói indiánok között végzett kutatásairól tartott érdekes és hihetetlen beszámolót. Érdekes és hihetetlen volt a 21. század agyonbonyolított magyar közösségének látni, hogy élnek olyan népcsoportok a világban, akiknek az élete ma is olyan egyszerű, mint a bot, és a botot nem bántásként írva, de a legegyszerűbb észak-kelet magyarországi zsáktelepülés mai magyar valósága és az ottani között is kb. annyi a különbség, mint a Facebook és egy bot között.

Ezt a különbséget dr. Szeljak Györgynek, mint antropológusnak sem volt könnyű áthidalni, megtalálni azt a vékony mesgyét, amin keresztül kapcsolatot tud találni az ottani emberekkel. Már azt sem volt egyszerű definiálnia, hogy tulajdonképpen ő micsoda, diák, kincskereső, ami a régészt jelentette, vagy egy protestáns térítő, mert nagyjából ebbe a három kategóriába sorolták be az idegeneket a mexikói indián falu lakói. Aztán egyszer rájöttek, hogy írástudó került közéjük, és egy szomszéd faluval fennálló területi vitájuk megoldásában való segédkezés után megnyíltak, sőt, egy idő után kikerült a veszélyes idegen kategóriából. Ettől kezdve viszonylag hamar eljutott arra a bizalmi szintre, hogy a mintegy 1200 fős falu 300 családja elkezdte meghívogatni magához, és a gringó megszólítás helyett a keresztnevén szóltak hozzá. Nagy segítségére volt ebben az, hogy fotózott és abban a faluban a fotóról nem azt gondolták a népek, hogy ezáltal elrabolják a lelküket, mert ebben az esetben aligha mesélhetett volna tegnap dr. Szeljak György, hanem éppen azt gondolták, hogy a házioltárra tett képeken könnyebben meg tudják mutatni az isteneiknek, hogy kik tartoznak a családhoz, kikre kérnek áldást.

A Néprajzi Múzeum szarvasi születésű antropológusának az előadására nagyon sokan voltak kíváncsiak. Dr. Szeljak György érdekfeszítő előadását számtalan képpel illusztrálta, amiknek a segítségével egy igazi időutazásra vitte a szarvasi érdeklődőket.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán) Nagy Róbert , Lakatos Viktória, Lévai Attila (Fotó: Babák Zoltán)

A szeretet arcai versben, prózában és dalban

Színház

Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán) Bohóc szórakoztatja a Szarvasi Vízi Színház közönségét (Fotó: Babák Zoltán)

Csodálatos cirkusz

Színház

Pályázat a felsőoktatásban tanulmányaikat kezdő szarvasi fiatalok anyagi támogatására

Közérdekű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect