in , ,

Egyre népszerűbb a sárkányhajózás Szarvason

A sárkányhajó sportág szépségét csak akkor lehet igazán megérteni, aki már valaki maga is evezőt ragadott. A víz, a természet, a csapat és mozgás ereje együttesen hat a sportolóra, és észrevétlenül rabul ejti. A szarvasi szakosztály, a Körös Dragon Sportegyesület alig fél éve, 2014 decemberében alakult, és ma már közel 40 tagot számlál. A csapat szerda és vasárnap kivételével minden nap találkozik a szabad strand mellett elhelyezkedő telephelyen, és erejüket nem kímélve átlagosan 6-8 km-t eveznek.

– A több hónapos, kemény munka hétvégén meghozta a gyümölcsét – világosít fel a legutóbbi sikerről Nyerges Miklós csapatkapitány. Az elmúlt hétvégén Baján vettünk részt egy országos bajnokságon. Úgy gondolom, nincs miért szégyenkeznünk, mert a szabadidős hajónkkal 2000 m-en 4. helyen értünk célba, a premier kategóriában pedig 8000 m-en 2. lett a hajóegységünk.

A sportág helyi gyökerei 2007 augusztusára vezethetők vissza, amikor egy rendezvény erejéig verbuválódott össze a kis csapat. A következő nagy lendületet a Lágymányosi-öbölben rendezett Klub Legénység Európa-bajnokság adta, ahol a szarvasiak a bajai sporttársakkal kiegészülve senior kategóriában neveztek. Igaz, az Eb-n nem tudták learatni a komolyabb babérokat, a lelkesedés továbbra is megmaradt. Sárkányhajó hiányában így egy ideig indián kenuban gyakoroltak, a Szarvasi Kajak-Kenu Vízisport és Szabadidős Club égisze alatt.

A nagy mérföldkövet a tavalyi év jelentette, amikor a lelkes közösségnek sikerült egy sárkányhajót is megvásárolnia, egy másikat pedig a Magyar Sárkányhajó Szövetség bocsátott – bizonyos feltételek betartása mellett – a rendelkezésükre. Jelenleg a szervezet a csapat megerősítésén és a sportág népszerűsítésén munkálkodik, állításuk szerint ugyanis a sport több területen fejti ki hatását.

– Korábban kajakoztam és röplabdáztam, így a rendszeres sportolás nem áll messze tőlem – újságolja Szító Szabolcs, a csapat egyik állandó tagja. Nagyon élvezem a mozgást, a vízen tartózkodást, az evezést és a társaság is egy nagyon fontos összetartó erő, hiszen időközben barátokká váltunk.

A férfiak mögött azonban a hölgyek sem maradnak el. Skorka Andrea például alig néhány hete lapátol, és ma már egyáltalán nem bánja, hogy engedett Nyerges Miklós invitálásának.

– Nagyon fájdalmas volt az első edzés, annak ellenére is, hogy korábban rendszeresen futottam – idézi vissza a kezdeti nehézségeket. Ez a sportág viszont egészen más izmokat mozgat meg. De maradok, mert szeretem a kihívásokat, és megtetszett mindaz, amit itt láttam.

A sárkányhajó evezés a tervek szerint a közeljövőben szabadidős irányvonallal bővül. Május 23-án, 16 órától egy izgalmas vízi kalandra várnak minden érdeklődőt a szarvasi telephelyükön. Aki pedig ezt követően sem tudja letenni az evezőt, heti kétszer lapátolhat szabadidős edzések formájában, egy későbbiekben egyeztetett időpontban.

Vélemény, hozzászólás?

Félúton az ivóvízjavító program

HAKI-napok: A fejlődés útján