in , , ,

Zajlanak a Lili bárónő meghallgatásai

Varga Viktor jobbról

Megkezdődött a Lili bárónő szereplőválogatása. Mint arról már korábban beszámoltunk, a Cervinus Teátrum a tervek szerint októberben mutatja be Huszka Jenő egyik legnépszerűbb operettjét. A darabban az elképzelések alapján a rendszeresen közreműködő színészek mellett új tehetségek is bemutatkozhatnak, akiknek szigorú szakmai feltételeknek kell megfelelniük. Az intézmény által még márciusban közzétett felhívásra az ország minden pontjáról reagáltak, akik közül mintegy húsz főt hallgatott meg május 4-6-a között a főrendező és teátrum vezetősége.

– A bemutatkozások során szembesültünk néhány meglepő fordulattal is – idézi fel a válogatás legérdekesebb momentumait Varga Viktor. Előfordult például, hogy az egyik színész teljesen felkészületlenül érkezett, az egyetlen kötelezően előírt dalt, a Tündérkirálynő, légy a páromat sem tudta, mi több, nem is ismerte. De volt olyan jelentkező is, aki zenei alapok helyett a felénekelt dalokat akart segítségül hívni, ill. kottával a kezében arra számított, hogy mesterzongorista fogja kísérni. Velük sajnos nem tudtunk mit kezdeni.

Hozzátette, szerencsére több érdeklődő az ellenkezőjét is bizonyította. Az egyik színésznő pl. kiemelkedő prózai alakítást nyújtott, néhányan pedig már – megítélésük szerint – az első megmutatkozás alapján zsebükben érezhetnek egy-egy szerepet.

A meghallgatások teljes anyagát videón rögzítették, amelyet később közösen értékelnek ki. A Cervinus Teátrum vezetése és produkció főszereplői egyénileg bírálják az elhangzottakat, a végleges döntést pedig Varga Viktor hozza meg.

– Eléggé szigorú, de egyben empatikus embernek tartom magam – ismerte el a rendező. Emlékeimből tudom, milyen nehéz nyomás alatt teljesíteni. Éppen ezért leginkább arra voltam kíváncsi, mennyire figyelnek az instrukcióimra, milyen az énektudása és a beszédtechnikája, ill. van-e az előadás mögött tartalom.

Az egyik esélyes Timkó János, aki már 12 éve koptatja a deszkákat. Szinte az ország minden nagyobb színházában megfordult. Játszott már Győrben, Budapesten, Sopronban, legutóbb a Szolnoki Szigligeti Színház: Sztárcsinálók című rockoperájában tűnt fel.

– Nagyon jó hangulata volt ennek a meghallgatásnak. Nem volt annyira hivatalos, inkább baráti jellegű, ami segített feloldani a görcsösséget. Köztudott, hogy a színészek többsége ilyenkor alulteljesít, tudásának kb. 60%-át tudja produkálni, itt azonban megkönnyítették ezt a feloldódási folyamatot – idézi fel tapasztalatait.

A meghallgatások az elkövetkező hetekben folytatódnak, a végleges szereposztás pedig a nyár közepén válik nyilvánossá. Az intenzív próbaidőszak augusztus végén kezdődik, a szarvasi premier dátumai pedig október 8-a, 9-e és 10-e.

Vélemény, hozzászólás?

Hamarosan elkészül a HAKI-híd

Barangolás a mesterségek múltjába