in , , , ,

Színháztörténelmet írt a Cervinus Teátrum

A 15 éves Szarvasi Színház, a 10 éves Szlovák Színház – azaz a Cervinus Teátrum – pénteken este a Nemzeti Színház színpadán szlovák nyelven adta elő a Belinszki Zoltán – Gulyás Levente – Varga Viktor által jegyzett Holle anyó – Perinbaba – című családi musicalt teltház előtt, hatalmas sikerrel. A Nemzeti Színház színpadán még nem került bemutatásra szlovák nyelven előadás. Az eseményre az ország minden részéből érkeztek szlovák nemzetiségű nézők felnőttek és gyermekek, néhányan csodálatos népviseletben. De a határon túlról is voltak buszokkal érkezők, akik látni akarták a Perinbabát.

Az előadás előtt Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház főigazgatója köszöntötte a nézőket és Rastislav Káčert a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövetét, aki a nap fővédnöke volt. A nagykövet Úr többek között beszélt arról, hogy az a fontos, ami összeköt bennünket. A kultúra az egyik közös nyelvünk, amit ki kell használni. Fontos lépésnek tartotta az estét, a kapcsolatfelvételt és mindenképpen szorgalmazzák a folytatást.

Házigazdaként Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház főigazgatója köszönte meg Rastislav Káčer szavait és elmondta, hogy Magyarországon sokszínű nemzetiség él. Soknyelvű színház működik. A Nemzeti Színház kötelessége, hogy e színházak bemutatkozzanak Magyarország első színházában, hiszen a neve is Nemzeti Színház. Ígéret tett arra, hogy ez csak a kezdet és a Cervinus Teátrummal további együttműködést vetített elő.

Az előadást megnézte Rastislav Káčer a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetén kívül Štefan Daňo a Szlovák Köztársaság Főkonzulja, PhDr. Peter Procházka, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (a hátáron túl élő szlovákok hivatalának elnökhelyettese), Roman Polák a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója, Peter Kováč a Szlovák Nemzeti Színház dramaturgja. De az EMMI képviseletében ketten is ott voltak az előadáson. A hazai színeket többek között Babák Mihály Szarvas Város polgármestere, Gaál Roland a Szarvasi Járási Hivatal vezetője, Mótyán Tibor a szlovákságért és Szarvasért is sokat tett lokálpatrióta és Földesi Zoltán főtanácsnok képviselete. De ott volt az író és dramaturg Belinszki Zoltán is.

A felsorolással csak azt akarom érzékeltetni mennyire fontos volt az előadás, mind a Cervinus Teátrumnak, mind Szarvas Városának és – Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház főigazgatója szavaiból ítélve a Nemzeti Színház is fontosnak tartotta az eseményt. A vendégeken kívül sok gyermek és felnőtt volt kíváncsi az előadásra, – amit kivetítőkön – magyar nyelven is olvashattak a nézők. Az eseményt végigkövette a Szlovák Rádió szerkesztője Ingrid Slaníková, aki riportokat készített a házigazdával, a fontos vendégekkel és az alkotókkal.

A Cervinus tánckarának ez volt az első szlovák nyelvű előadása, így nekik a szlovák nyelvű dalszöveggel kellett megbirkózni. Ezen kívül meg kellet ismerkedniük a színészekkel, akikkel még nem találkoztak és összehangolni a produkciót. Az összehangolást természetesen Varga Viktor rendező tartotta kézben. A színészek, akik csak a szlovák nyelvű előadásban játszanak – Mostoha: Judita Hansman, Ágica: Katarina Andrejcová, Mirkó: Pavol Gmuca és a Csúnya lány szerepében (egy széplány) a szarvasi Csasztvan Zsuzsanna. A „kétnyelvűek” Holle anyó: Dósa Zsuzsa, Markó: Benkő Géza és Jakub: Polák Ferenc, aki eredetileg a szlovák előadásban van benne, de az elmúlt év végi Holle anyó szériában játszotta magyarul is Jakub szerepét. Az előadás végig vidám, jókedvű, felszabadult volt, nem lehetett érezni, hogy nagy volt a tét, – hiszen valami elkezdődött. Ahogyan a pozsonyi Nová Scéna a szlovák nyelvű előadás mellett magyar nyelven is műsorára tűzte a Holle anyót, amire a pozsonyi színház történelme során még nem volt példa, – úgy a Nemzeti Színház 178 éves története során sem volt példa arra, hogy szlovák nyelvű előadást láthatott a Nemzeti Színház közönsége.

Jó volt látni, hogy a Nemzeti Színház hatalmas színpadát belakták a „cervinusosok” és nem volt üres tér. A teltház pedig megnyugtató, hogy érdemes színvonalas előadásokat készíteni, mert megtérül mind anyagilag, mind a nézők szeretetében, elismerésében. De a színház fellépése a Nemzetiben szakmai elismerést is jelent.

A fogadáson Vidnyánszky Attila azt mondta ez volt az első bemutatkozása Cervinus Teátrumnak, de nem az utolsó. Így legyen!

A fotókat Eöri Szabó Zsolt a Nemzeti Színház honlapjának főszerkesztője, fotósa készítette.

Mintegy 400 esemény a szabadtéri színházak nyári műsorán

Első alkalommal rendeztek gyermeknapot az Állatparkban