in ,

Ismét látogatható a Ruzicskay Alkotóház

Ruzicskay Alkotóház

Másfél évnyi szünet után ismét megnyitotta kapuit a Munkácsy-díjas művész tárlata. A néprajzi-művészeti gyűjteményt a Tessedik Sámuel Múzeum felügyeli, június 2-tól pedig – vasárnap és hétfő kivételével – régi fényében várja a látogatókat.

– 2013-ban döntött úgy a képviselő-testület, hogy a Ruzicskay György Közalapítványt megszünteti, és a működtetést átadja a múzeumnak. A felszámolás egy hosszú folyamat volt, a felszámoló biztosi, jogi és adóhatósági ügyintézés elhúzódott, így csak június 1-vel tudtunk átvenni a gyűjteményt – eleveníti fel a közelmúlt történéseit Roszik Zoltán múzeumigazgató.

A leltár még 2013-ban elkészült, a gyűjtemény szinte hiánytalanul került át a múzeum birtokába. Az átmeneti időszak alatt – a tulajdoni viszonyokból kifolyólag – épület-és állagmegóvás nem történt, az egyetlen említésre méltó esemény egy fakidőlés volt, amely a tetőszerkezetet rongálta meg. Ezt rövid időn belül helyreállították.

A nagyközönség a változásból semmit sem érzékelhet, a tárlat változatlan keretek között várja a látogatókat. Az intézet továbbá programokkal szeretné felfrissíteni az alkotóház iránti érdeklődést, és erősíti a marketing tevékenységet.

Az Erzsébet-ligetben megbújó alkotóház június 2-én nyílt meg újra a látogatók előtt. A betérőket Terhesné Szekera Ilona fogadja, akinek részletes útmutatásai révén megismerhetik a „mamaszobában” berendezett néprajzi tárlatot, az állandó kiállítást, és a belső teremben látható Teremtők és Családfa sorozatot.

– Ennyi kihagyás után nem könnyű újrakezdeni – jelenti ki tárgyilagosan. Bízom benne, hogy a látogatók és a turisták újra felfedezik az alkotóházat. Az utóbbiak többnyire véletlenszerűen tévednek be hozzánk, nem ismerve az előzményeket. Az elmúlt hét alatt többségében vidéki vendégeink voltak, Szarvasról pedig Buzás Mihály pedagógus hozta el a tanítványait.

Hozzátette, a hagyaték óriása, egy része pedig még nem került a nagyközönség elé. Cél, hogy az elfekvőben lévő anyagokat is leporolják, ehhez azonban anyagi forrásra van szükség.

Július 20-án megrendezésre kerül a 10. jubileumi alkotótábor is, ahol Korbely István mellett Harsányi Zsuzsanna festőművész segíti az alkotókat. Az elkészült munkákból az egy hetes programot követően kiállítást avatnak.

– Jövőre egy képzőművészeti alkotótábort tervezünk szervezni – sorolja a közeljövő elképzeléseit az intézmény vezetője. Az épület és természetes környezet látná el művésztelep funkcióját. Bízunk benne, hogy több neves művész is elfogadja a meghívásunkat, néhány képpel megajándékoz bennünket, tovább gazdagítva ezzel a gyűjteményt. A képeket kiállítva szeretnénk további látogatókat és művészeket vendégül látni Szarvason.

Vélemény, hozzászólás?

Felülvizsgálják Békés megye jelképeit

Hőségriadó: Riasztást adott ki a HVB