in ,

Nyerges Attila: Meglepődtem.

Petneházi Andrea, Nyerges Attila és Závogyán Judit

Szarvasért Alapítvány és a Cervinus Teátrum közös szervezésében rendezték a Bál a víz fölött jótékonysági eseményt a Vízi Színházban. A vendégek fogadására berendezett színpadon a nap közbeni forróságot hűsítő szél cserélte elviselhetőre, ami a vendéglátók körében azért okozott riadalmat, mikor úgy tűnt, hogy viszi a terítékek kiegészítőjét is, de mire minden helyet elfoglaltak, a szél is lenyugodott. Mint kiderült, átmenetileg, de arra pont elég volt, hogy az est ceremoniális része és a vacsora megtörténjen.

– Úgy gondoltuk, hogy példaképet kell adnunk a gyermekeinknek a felnőtt nemzedéknek azáltal, hogy bemutatjuk azokat az embereket, akik Szarvasért tettek eddig valamit, vagy hazai szinten elismerték őket, vagy nemzetközi szinten is tudnak róluk. Mindenesetre fontosnak tartjuk azt, hogy a példaképek maradjanak itt, maradjanak Szarvason – mondta Závogyán Judit, a Szarvasért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében.
Polgármesterünk legutóbbi évekről szóló leltára után elérkezett a rendezvény legünnepélyesebb pillanata, a Szarvas szobor élethű, kicsinyített másolatának átadása.

2004-ben készült el a kis szobor három első darabja, de hogy kik kaphassák, feladta a leckét a kuratórium tagjainak. A szarvasi év embere, a fiatal szarvasi művészek elismerése ötletek után a kuratórium úgy döntött, hogy olyan szarvasiak kaphatják meg, akik a város jó hírét öregbítik és viszik tovább szerte az országban, világban. Elsőként Komlovszky-Szvet Tamás szobrászművész és Hámori Gabriella színművész vehette át a szobrot. Ugyanakkor igény mutatkozott arra is, hogy a városi összefogást erősítő személyek kapják meg a díjat. Így került egy-egy szobor Takács Miklós és dr. Dezső István tulajdonába. Három évvel ezelőtt Lapis Erika színművész kapta, két éve pedig Novodomszky Évának, országosan elismert televíziós műsorvezetőnek ítélte a kuratórium. Tavaly Mihaleczné Kovács Mária vehette át a szobrocskát.

– Az idén egy olyan személy kapja a díjat, aki a város jóhírét több évtizede ápolja és öregbíti a sport terén, hazai és nemzetközi színekben egyaránt – csigázta tovább a kedélyeket Hegedűs Éva. – A kuratórium természetesen nem egyedül döntött a kérdésben, hanem a város lakosságának bevonásával határozott a díjazott személyéről.

Mindezek alapján 2015-ben a szobrot Nyerges Attila kapja meg.
Petneházi Andrea Nyerges Attila méltatásában összefoglalta a díjazott érdemeit, amik alapján méltónak találtak a megtiszteltetésre: első osztályú kajakversenyző, magyar bajnok, felnőttként kajak-kenu szakedző lett, sárkányhajózó európai és világverseny helyezettje. 15 tanítványa szerzett kajakos válogatottságot. Nyemcsok Máté, Bodonyi Dóra, Dombvári Bence nemzetközi sikereket is elértek. Utánpótlás, eredménycentrikusság, fegyelmezettség, jó értelemben vett fanatizmus jellemzi, hangzott a méltatás.

“Szeretni kell a sportágat, a gyerekeket”, fogalmazta meg korábban röviden hitvallását. “Tősgyökeres szarvasi lévén csodálatos helyzetben vagyok, hogy ilyen környezetben dolgozhatok. Emellett ajándék, hogy gyerekekkel, versenyzőkkel foglalkozhatok.”

Tanítványaival nem csak a sportot szerettette meg, hanem önmagát is. Közülük sokan példaképének választották Nyerges Attilát, aki nem a szavak embere.

– Köszönöm szépen. Meglepődtem – mondta tömören, amivel valószínűleg szenior világrekordot állított be a szabadtéri bálokon mondott köszönőbeszéd kategóriában. Mint kiderült, a családja is igyekezett titkolni, hogy ő lesz a díjazott, így valóban meglepetés volt a szobrocska.

Vacsora, zene tánc, asztali bűvész és lutrijáték szerepelt az est további tervében. Kimaradt belőle a vacsora után érkező égszakadás, így a desszertet már a Szeparé fedett teraszán fogyasztották el a vendégek, akik közül alig-alig szállingóztak el a vihar érkeztekor, hogy annak végeztével ott folytassák, ahol az égiek közbeszóltak.

Vélemény, hozzászólás?

Keretjáték térben és időben : Nagy-Magyarország közepétől a keleti gyepükig a trefortosok

Bodonyi Dóra: Jó pályát mentünk, igaz, a rajtban maradt egy kicsi