in , ,

Új irányok, lehetőségek a Benkás tehetséggondozásban

Minden iskolának kiemelt szerepe van a tehetségfejlesztés, tehetségnevelés terén, a tehetséggondozás gyökerei évszázadokra nyúlnak vissza. A magyar iskolák kiváló eredményeket értek el e területen. A Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvodában is középpontba került az utóbbi 10 évben a tehetséggondozás kérdésköre. Az évek során kirajzolódtak az iskolai, és óvodai tehetségek kibontakoztatásának azon pontjai, amelyek a hagyományokra építve, de mégis újszerű módszereket alkalmazva teszik eredményessé a tehetséggondozó tevékenységet, a korszerű, komplex szervezeti kereteknek köszönhetően.

Az intézményünkben nem csupán a tanév során hanem a nyári vakáció idején is gondot fordít nevelőtestületünk a gyerekek komplex fejlesztésére. Így került sor a vakáció idején is tehetségműhely táborok szervezésére.

Angol bibliai táborban a gyerekek a hét nap alatt angol nyelven dolgozták fel a Teremtés történetét. Anne Morawski, Elizabeth Blackwood, Ole Schenk, Molnár Magdolna, Szilágyi Zoltán, Weinperné Kiszely Nóra segítették az angol nyelv gyakorlását.

A német nyelvi táborban Nagyné Éva néni vezetésével felelevenítették és bővíttették a tanév során tanultakat.

Zeneerdő a csendes szigeten: Furárné Bazsali Zsuzsanna és Paraszt Attiláné által szervezett táborban az érzelmi intelligencia fejlesztése került előtérbe, melynek alapját a zenei képzés kifogyhatatlan lehetőségeinek kiaknázásával érték el.

Mesetábor: A tündérmesék varázslatos világa elevenedett meg a kis csapat életében Farkas Antalné, Molnár Magdolna vezetésével.
Bencsik Tiborné, Megyikné Bagi Erika az elsősegélynyújtás alapvető ismereteit és a gyakorlati alkalmazásokat mutatták be szakemberek segítségével a diákok életkorának megfelelően.

Művészeti tábor: Boczonádi Zsuzsa, Búzás Tünde, Huszti Erika tanítónők, komplex tehetséggondozó foglalkozásain a kézműves technikák, a néptánc, a drámajáték, a citerajáték szépségeivel ismerkedtek meg a gyerekek.

Túratábor: Hovorkáné Hegedűs Hajnalka és Révész Éva által szervezett honismereti tábor célja a környező települések felkeresése, megismerése. A táborban húsz gyermek vett részt.
Hortobágyi kalandozások: Baginé Lőrincz Erika, Furárné Bazsali Zsuzsa a Hortobágyi Nemzeti Park által szervezett táborban ismertették meg a gyerekekkel a táj jellegzetességeit, életközösségeit, a természetőrök és állatgondozók segítségével.

Ötpróba tábor: Farkas Arnold, Medvegyné Gaál Eliza pedagógusok által vezetett sporttáborban mind a 27 kisgyermek aktívan, fáradhatatlanul vett részt teljesítve a kitűzött célokat.

Strand-röplabda tábor: Molnár Eteléné vezetésével gazdag programsorozaton vehettek részt a diákok. A sporttábor célja: értékteremtő, közösségalakító, a röplabda iránti elkötelezettséget növelő hatás elérése volt. A jókedv, az érdeklődés, a lelkesedés azt mutatja, hogy a tábor megvalósította kitűzött célját.

Zenei tehetséggondozó táborban azok a fiatalok vettek részt, akik már valamilyen hangszeren játszanak és szívesen kipróbálják a közös muzsikálást. Horváth Z. Olivér, Himer Péter fogta össze a kis csapatot, sok értékes percet töltöttek el, mindannyian tanultak a közös munkából.

Az úszás iránt elkötelezett tanulóink a nyáron is tartalmas hetet töltöttek együtt az úszótáborban Kriska Zsuzsa és Zalán Csaba szakmai irányításával.

A természetkutató tábornak otthont adott a KMNP, az Arborétum, a Kacsa-tó, ahol a gazdag növény és állatvilág megfigyelésére, kísérletezésre nyílt lehetőség. Lestyan Györgyné és Sztrehovszki Mária tanítónők átfogóan mélyítették az ÖKO Iskola alapgondolatának értékrendjét.

A nyári napközis táborban is változatos programokon vettek részt a tanulóink. Matematikai társasjátékok, fürdőzés, sportjátékok, kerékpártúrák, kézműves foglalkozások színesítették a tanulók mindennapjait.

A vakáció idején 425 gyermek találta meg az érdeklődésének megfelelő tábort, ahol sok tapasztalattal, élménnyel, tudással gazdagodtak erősítve a baráti kötődéseket.

Örömmel töltött el, hogy nevelőtestületünk lelkesen, kreatívan, elhivatottan szervezte a diákok nyári életét is. Ezúton is megköszönöm kollégáim áldozatos munkáját.

A nyári táborokról részletes beszámolók olvashatók, képgaléria látható a www.benka.hu honlapon.

Molnár Istvánné igazgató

Már várják a nevezőket a kenumaratonra

Csabacsűd: Túl az utóbbi évek legnagyobb fejlesztésén