in ,

Hangszer nélkül szertefoszlik a szarvasi tehetség álma

Balczó Balázs

Ha nem lesz hangszerem, le kell mondanom az álmaimról – ez a szomorú jövőkép vár Balczó Balázsra. A nemrégiben Szarvas Város Ifjú Tehetsége díjjal is kitüntetett harmonikás hónapok óta azért harcol, hogy összegyűjtse pénzt a felsőoktatási tanulmányaihoz szükséges hangszer megvásárlásához.

– Eddig 750 ezer Ft gyűlt össze, de sajnos ez még mindig kevés ahhoz, hogy megvehessem a harmonikát – vázolja a jelenlegi helyzetet a zenepaviloni fellépésére készülődve. A hangszer ugyanis éppen a duplájába kerül. Nagyon szorít az idő, szeptemberben már kezemben kellene tartanom az újat, vagyis alig 3 hetem van.

A budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola diákja 12 éve fedezte fel a hangszer varázsát. Az eleinte hobbinak induló elfoglaltság életcéllá mélyült, az országos versenyeken elért sikerek pedig megerősítették Balázst abban, hogy ilyen irányban szeretne továbbtanulni.

A vágyott ún. konverteres harmonika rendkívül sokrétegű. Francia sanzonoktól kezdve a jazz, csárdás és a klasszikus irodalom valamennyi remeke megszólaltatható, ami kötelező tanagyag a főiskolán.

– Nem a taníttatásra gyűjtünk, annak finanszírozását megoldjuk – szögezi le Balázs édesanyja. Az is közel 60 ezer Ft-ot emészt fel havonta. Balázson kívül még van két gyermekük, így könnyen belátható, hogy a hangszerre már nem tudunk félretenni.

Férjével közel fél éve mindent megtesznek, hogy fiuknak ne kelljen az álmáról lemondania. A környékbeli cégek, vállalkozásokat már felkeresték kérésükkel, és a harmonikaszót hallva sok szarvasi szív is megdobbant.

– Nagyon nehéz, különösen most, hogy vészesen fogy az idő. A gyerek előtt nem mutatom, de félek – teszi hozzá elcsukló hangon a gyermeke boldogságáért végsőkig küzdő édesanya.

A harmonikás augusztus 8-án egy rendhagyó koncerttel lepte meg az érte szorítókat. Barátai is színpadra álltak, így egy dorogi trombitás, egy siófoki énekesnő és a harmonika együttes is színesítette az estét. A koncert után pedig kitárult a harmonikatok, ahová adományt lehetett eljuttatni.

Ha támogatni szeretné a tehetséget, a Gazsó György Művészeti Alapítvány számlaszámán keresztül teheti meg: 53900014-13003577. Fontos, hogy a megjegyzésben mindenképp jelölje meg: harmonikavásárlás.

Vélemény, hozzászólás?

Szarvason gyűjtötték a magyarok kenyerét

Estéről estére: csak a zene van