in , ,

Sikeresen debütált az Aszalt szilvás borzas gombóc

Minden évben az ősz beköszöntével és a szilva beérésével egy időben megrendezésre kerül a Szarvasi Szilvanapok rendezvénye, amelyre az idén 2015. szeptember 4-5-6-án került sor. Pénteken a szórakozásé, szombaton a fakanálé volt a főszerep, amely vásári forgataggal, kulturális programokkal, zenés, táncos és énekes produkciókkal egészült ki.

Hagyományokhoz híven iskolánk, a Gyulai SZC Székely Mihály Szakképző Iskolája és Kollégiuma a 18. alkalommal megrendezett szilvanapokon egy igazán szép, az intézményünket népszerűsítő gasztronómiai bemutató sátorral és látványkonyhával hívta fel az érdeklődők figyelmét. Diákjaink már az előkészítő munkálatokból is aktívan kivették a részüket. Vendéglátásszervező-vendéglős tanulóink az első nap délelőttjén Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökének irányításával készítették elő a nyersanyagokat. A Szilvanapi megnyitón, az iskola közösségi szolgálatos diákjai szervírozták és kínálták a szilvapálinkát, valamint a Kölyökudvarban a nagycsaládosok sátrában segítették a kézműves játszóházat. A második napon folyamatos gasztronómiai bemutatóval, szilvás ételkülönlegességekkel kedveskedtünk a rendezvény látogatóinak. Az idei év szilvás étele az aszalt szilvás borzas gombóc volt, amely nagy sikert aratott. A rossz idő ellenére sok látogatónk volt, akik nem csak a desszert elkészítésére, hanem az ízére is nagy nyitottsággal voltak. Elismerően nyilatkoztak a szakoktatóink által megálmodott és a végzős vendéglátásszervező-vendéglős tanulók által helyben elkészített desszertről. Üres kézzel senki sem távozott.  A borzas gombóc receptjét mindenki magával vihette az ország különböző pontjaira. Ezen kívül tanulóink szívesen látták vendégeinket egy szilvalekváros baguettére is.

A zárónapon „Szarvas kedvenc szilvás sütije” receptverseny eredményhirdetésén vehettünk részt, ahol három kategóriában értékelték a sütni szerető versenyzőket. Iskolánk 10. évfolyamos szakács tanulója, Papp Diána nagyon szép eredményeket ért el. Hagyományőrző kategóriában, a Szilvalekváros omlós tepertős pogácsával 3. helyezést, és a modern sütemény kategóriában a Szilvás-zabpelyhes süteményével pedig 2. helyezést szerzett. Valamint a Csabacsűdi Askopán Kft. pékség különdíját is elhozhatta, ami egy szép nagy ajándékkosár volt. Gratulálunk Dia!

Az esős időjárás ellenére nagyon jól éreztük magunkat, kellemesen és hasznosan telt el ez a három nap. Örülünk, hogy ezen a nagyszabású Gasztronómiai Fesztiválon aktívan közreműködve bemutatkozhatott intézményünk vendéglátás munkaközössége prezentálva az iskola képzéseit, kiemelten a vendéglátás-turisztika szakmacsoportot.

Kasikné Terényi Mónika / munkaközösség vezető

Nyugat-Európába tartottak az illegális bevándorlókkal a szarvasi embercsempészek

Még nem késő jelentkezni a művészetoktatásra