in , ,

Szemétkérdés: A huszonnegyedik órában járunk

Átléptük a bűvös hét milliárdot, vagyis ennyi ember él a Földön Ebből 2,5 milliárd nem jut egészséges ivóvízhez – mondta az arculcsapáséként érő, drasztikus adatot Hankó Gergely. De folytatva a sort, arra is felhívta a figyelmet, hogy Európában tizenhétszer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogyan keletkezik. Ez pedig oda vezethet, hogy hozzávetőleg 60 év múlva nem lesz életet adó termőtalaj.

Az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. marketing vezetője figyelmeztetett, sok intő jelet kaptunk már a Földanyától, de hajlamosak vagyunk nem észrevenni őket. A cselekvés ideje most jött el, ami az igényeknek a szükségletek szintéjére való csökkentését jelenti. Ezt erősíti a 2015-ös pápai enciklika és a köztársasági elnök által meghirdetett Élő Bolygónk kezdeményezés is.

A „Körös-szögi Kistérség Hulladékgazdálkodási Rendszerének továbbfejlesztése” c. projekt célja is ez, vagyis hogy eszközök vásárlásával hatékonyabbá tegye az újrahasznosítást és a szelektív hulladékgyűjtést. A közel 500 millió Ft értékű nyertes projekt keretében október 9-én kiállítás nyílt a Cervinus Teátrumban, Hulladékból Termék címmel.

– Fogyasztói társadalomban élünk, ami azt jelenti, hogy nem úgy, mint az öregeink, „a jó lesz ez még valamire” elv alapján szelektálunk, hanem kidobjuk. Az így keletkezett hulladék két szempontból is káros: egyrészt szennyezzük a környezetet, másrészt értéket semmisítünk meg – mutatott rá köszöntőjében Babák Mihály polgármester.

A statisztika alapján, évente hazánkban 4,5 millió tonna hulladékot termelünk. Ennek 67 %-a a hulladéklerakóra kerül, és mindössze 17 %-át gyűjtünk szelektíven. Éppen ezért nagyot lépnénk előre, ha ezt a két számadatot sikerülne megfordítanunk.

– Egy 30 cm-es repülőgépet készítettem használt gyógyszeres dobozokból – mondja Sápszky Laci, a Benka Gyula Általános Iskola tanulója, aki osztálytársaival továbbgondolta a felhívást. A papírt egyébként is külön gyűjtjük otthon, a veszélyes hulladékra is odafigyelünk, a szerves konyhai hulladékot pedig komposztáljuk.

A tíz éves kisfiú úgy látja, korosztályában már sokan hasonlóan gondolkodnak, és ha kicsiben is, de elindult egy folyamat a környezet megóvásáért.

A tárlat október 21-ig látható, hétköznap 9 és 18 óra között, a teátrum előcsarnokában.

Vélemény, hozzászólás?

Tanulás és sport

Mustoló 2015 a Gyakorlóban: „Itt minden a legjobb…”