in ,

Emberkereskedelemről tabuk nélkül

A médiában csak egy-egy kiragadott esettel találkozhatunk, pedig óvatos becslések szerint is több tízezer lehet az emberkereskedelemben érintett személyek száma – állítja De Coll Ágnes, a Babtista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni programjának vezetője. A szervezet évente 60-100 áldozatnak segít a rehabilitációban, a társadalomba való visszailleszkedésben, de komoly lépéseket tesz a prevenció terén is. Emellett 2014-2016 között egy 24 hónapos, az Európai Bizottság által finanszírozott projektet is megvalósítanak, melynek egyik állomása Szarvas volt. A november 4-6-a között rendezett konferencia olyan szakemberek bevonásával zajlott, akik valamilyen módon már találkozhattak a kizsákmányolás áldozataival.

– Ember és ember közötti kizsákmányolás. Ezzel lehet helyettesíteni az emberkereskedelmet – mondja a program vezetője. Nem feltétlen jön létre fizikailag egy adásvétel, inkább egy másik embernek a kihasználása, lehet szexuális kizsákmányolás, kényszermunka vagy bármi olyan tevékenységre való kényszerítés, amiért pénzfizetség nem jár. Csak ígéret.

Tapasztalataik szerint a legveszélyeztettebb réteg az állami gondoskodásban élő gyerekek, a nők és a mélyszegénységben élők. A probléma sajnos Magyarországon is fokozottan jelen van prostitúció, bérkoldultatás, bűncselekményre való kényszerítés és csiszkáztatás formájában.

A rendezvényen mindkét oldal megjelent. Egy neve és személyazonossága elhallgatását kérő hölgy saját tragédiáját osztotta meg a hallgatósággal. Története 2011-ben kezdődött, amikor megromlott a házassága és elköltözött a férjétől. Kilátástalanságában elfogadta egy ismeretlen férfi segítségét, aki a gyermekeivel együtt két éven keresztül fogva tartotta, és prostitúcióra kényszerítette.

– Eleinte úgy éreztem, hogy megőrülök – emlékszik vissza életének legsötétebb időszakára az ötgyermekes anyuka. Biztosan összeomlottam volna a gyerekeim nélkül. Ők tartották bennem a lelket. A fogvatartómtól is született egy kisfiam, ugyanis nagyon beteg ember volt, szeretett volna gyereket. Mikor terhes lettem, nem engedett orvoshoz, ügyelt a fürdővíz hőmérsékletére is. Így megszületett, és éppen hat hónapos volt a legkisebb gyermekem, amikor eljött az a 10 perc, amikor felügyelet nélkül hagytak, és sikerült megszöknünk tőlük.

A szívszorító történet sajnos ezzel nem ért véget. Menekülése során a sors egy hasonló körökben mozgó férfihoz vetette, akinek az elvásásai sem különböztek a korábbiaktól. Végül egy gyámügyön tett kötelező látogatás mentette meg a további megaláztatásoktól. Ott mindent elmesélt, aminek folytatásként hamarosan a szeretetszolgálat gondozásába került. Állandó költözések és hosszas rehabilitáció következett, de ma már azt mondhatja, hogy jól van, és helyére került az élete.

De Coll Ágnes nem táplál hiú reményeket a jelenlegei helyzet megoldásával kapcsolatban. Tapasztalatai szerint az igényt és a szegénységet kellene megszűntetni, ami egyelőre nem sok bizakodásra ad okot. Pozitív fejlemény azonban Büntető Törvénykönyv 2013-as módosításai, amik nagyon teret engednek a rendőrségnek a bűnüldözésre és az ilyen esetek felszámolására. Emellett pedig mindig ott lesznek az ilyen segélyszervezetek és nyitott szemmel járó emberek is, akik soha nem hagyják sorsukra az áldozatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Nyílt nap a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban

Karikás oszlopot állítottak dr. Domán Imre emlékére