in ,

Izland és Izland között félúton

Tóth Judit

Tóth Judit már korábban is tartott útibeszámolót a Városi Könyvtárban. Akkor India színeiről, szépségeiről szólt a diaporáma, most a minden szempontból másik véglet, a kék-fehér Izland volt a téma, ahol Judit 2014 márciusának elején vett részt egy kalandtúrán.

– Nagy élmény volt, mert nagyon különleges, nagyon más, mint ahol eddig jártam. A képeken lehet majd látni, hogy az izlandi időjárás télen nem mindig barátságos. Sokszor volt hóvihar, nagyon erős szelek vannak. Azt gondolná az ember, hogy az északi sarkkör táján már nagyon hideg van, de az Észak-atlanti-áramlás mérsékli a hideget, emiatt olyan nulla fok körüli volt, amin a szél nagyon sokat rontott, de volt amikor zuhogó eső, ill. hóvihar is volt – árulta el Judit az izlandi körülményekről.

Három csodálatos vízesésnél is járt. Nagy élmény élőben gejzírt működés közben látni, valamint Európa legnagyobb egybefüggő jégtakarójának a borjadzását.

Nagyon jól érezte magát Izlandon. Még másfél év után is óriási lelkesedéssel beszél mindenről. A habot a tortán sarki fény jelentette volna Judit számára, de ez alkalommal az élmény elmaradt. Most is megtettek érte mindent. Olyan helyre mentek, ahol nulla fényszennyezés mellett élvezhették volna, de most sem az időjárási viszonyok, sem a napkitörések aktivitása nem volt megfelelő. A habért vissza kell mennie, csakúgy, mint a bálnalesért, amiről idő hiányában lemondott, de ez egyáltalán nem okozott csalódást Juditnak, mert ő egészen biztos abban, hogy vissza fog menni Izlandra, talán már a jövő nyáron.

A bálnák helyett Reykjavíkot választotta, amit nagyon cool helyként jellemzett. Sajnos az éjszakai életről nem sok tapasztalatot tudott gyűjteni, mert az Izlandon az alkohol borzasztó drága, így a szigetlakók otthon alapoznak, és csak éjfél után, a hideg ellen megfelelően felvértezve merészkednek el a szórakozóhelyekre.
Talán a főváros éjszakai életéről, a sarki fényről és a bálnákról egy év múlva láthatunk egy, az indiai beszámolóhoz hasonló színes beszámolót. Most a kék-fehér színeiben is gyönyörű Izlandot hozta el Szarvasra.

Vélemény, hozzászólás?

Karikás oszlopot állítottak dr. Domán Imre emlékére

Iskolánkban hagyomány már a kilencedikesek „beavatása”