in ,

1,3 millió euró támogatású fejlesztés fejeződött be a HAKI-ban

2013 januárjában indult az a projekt, aminek a zárása egy konferencia keretében csütörtökön történt meg az intézet konferenciatermében. Az AQUAREDPOT kapacitásépítő, kapacitásnövelő beruházás 2013 januárjában indult, és ezév decemberében ér véget.

Nem volt egy egyszerűen megvalósítható projekt, de jelentős mérföldkővé vált az intézet életében, mondta dr. Gál Dénes, a HAKI igazgatója, a fejlesztést bemutató beszédében. Az 1,3 millió eurós támogatás segítségével a kutatási irányokat erősítettek meg, új munkatársakat vettek fel, nemzetközileg elismert szakértőket hoztak az intézetbe. A meglévő dolgozók tudását, tapasztalatát erősítésére is jutott a keretből, kurzusokat szerveztek nekik, nemzetközi tanfolyamokon, tanulmányutakon vettek részt.

– A projekt a HAKI kutatási, innovációs kapacitásának megújításáról, erősítéséről szólt – avatott be a részletekbe dr. Gál Dénes. – Ennek keretében a humán és a fizikai infrastruktúránkat fejlesztettük, új kutatókat vettünk fel, a jelenlegi állományt erősítettük, képzéseket, kurzusokat, tanulmányutakat szerveztünk nekik. Gyakorlatilag az intézet nemzetközi hálózatosodását elősegítendő, részvételét az európai kutatási kezdeményezésekben való részvételét erősítettük, valamint történt egy fizikai infrastruktúra építés is. A több mint 40 éves recirkulációs rendszerünket felújítottuk, gyakorlatilag teljesen kicseréltük. Csak az épület váza maradt meg csak, és egy lényegesen korszerűbb, rendszert építettünk fel, ami egyrészt kisebb költséggel fog üzemelni a jövőben, másrészt lehetővé tesz majd olyan kísérletek elvégzését is, amire a régi rendszer nem volt alkalmas. Ez is erősíti a nemzetközi projektekben való részvételünket. Az elmúlt években azért lehetett látni, hogy a lelakott, nem túl korszerű infrastruktúrán miatt már kezdtünk kiszorulni pályázatokból. Ez most egy új lendületet adhat az intézet nemzetközi projektjeinek, szakmai együttműködéseknek – bizakodik a HAKI igazgatója.

A projektátadóra eljött dr. Jenes Barnabás, a HAKI ernyőszervezetének, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központnak a főigazgatója, Szépe Ferenc, a Földművelési Minisztérium Mezőgazdasági főosztályának vezetője, és dr. Urbányi Béla a gödöllői halasok képviseletében.

Derzsi György

Kanadában vendégszerepel a Szerelmem, Sárdy

Aláírásgyűjtésbe kezdett a szarvasi Fidesz is a betelepítési kvótarendszer ellen