in ,

Plakáttépkedésről, a szovjet zászló lecseréléséről 25 után vidáman

Babák Mihály, dr. Demeter László, dr. Pataki István és Mihaleczné Kovács Mária

– Mekkora görcs volt az, amikor csináltuk a szervezeti és működési szabályzatot – mondta dr. Jerkovics Sándor – és akkor ott az egyszerű szótöbbség, a minősített szótöbbség meg a minősítettnek a minősítettje volt, ott már mindenki jogász volt. Mindenki számolgatta, hogy a szuperminősített többség az micsoda, meg az egyszerű minősített, meg a… már úgy voltam a végén, hogy már kezdtem én is bezavarodni, mondom elegem van. Szavaztok ahogy akartok a minősített többségnél, mi meg végrehajtjuk!

Dr. Jerkovics Sándor néhány mondata is mutatja, hogy milyen hangulatban zajlott az a “batyusbál”, ami dr. Demeter Lászlónak a kezdeményezésére jött össze az Árpád Szálló kistermében. Szarvas Város első polgármestere azokat a képviselőket hívta egy kis beszélgetésre, akik 25 éve az első ciklus alakuló ülésén ott voltak, vagy lemondás során az első ciklusba bekerültek. Meghívást kaptak még a résztvevők kedvenc süteményei és italai is, hogy mégse üres asztalok mellett kellejen beszélgetni.

Dr. Jerkovics Sándor mondatai ugyanakkor annak a hangulatába is bepillantást engednek, hogy honnan kellett felállítani az önkormányzat szervezetét, ami több-kevesebb eltéréssel a mainak az alapját is adja.

A találkozó jó hangulatban zajlott. Mindenkinek más és más jutott az eszébe, mást és mást tartott fontosnak megemlíteni. Volt akinek a fejlesztések, volt, akinek a családja, de Bögre Andrásnak az, amikor egy éjszaka lecserélték a vörös zászlót a Fő téren, és a fideszes Misur Csaba tartotta neki, az akkori SZDSZ-esnek a létrát. Talán Galambos Imre visszaemlékezése közben hangzott el, hogy a 90-es évek Magyarországa a lehetőségek hazája volt. Többen hangot adtak annak, hogy nem ilyennek, hanem jobbnak képzelték el a rendszerváltást, amivel kapcsolatban felváltva használták a rendszerváltozás és a rendszerváltoztatás kifejezést. Az asztal mellett kisimultak a korábbi plakáttépkedési ellentétek, amiben a fehér terítő mellett azért szerepe volt az időnek is, az elmúlt 20-25 évnek.

Az első önkormányzatban képviselők voltak: Árvai Pál (†), Babák Mihály, dr. Bencze Sándor, Bögre András, dr. Verrasztó Ildikó, dr. Kepenyes János, Bődi János, dr. Csanádi László (†), Demeter László, Galambos Imre, dr. Jerkovics Sándor, dr. Kondor Gábor, Bessenczy Zoltán, Kepenyes András, dr. Laurenczy Jenőné (†), Lohr Gyula, dr. Molnár Mihály, dr. Pók Tibor, Borossné Juhász Eleonóra, Giricz Katalin, Roszik János, Stafira Sándor (†), Sonkolyné Szekerczés Margit, Turák Mihály (†), Zvada Mihály (†). Az eseményre meghívást kapott, dr. Pataki István és dr. Szántosi Antal korábbi tanácselnök is.

Dr. Demeter László mindenkinek egy-egy névreszóló emléklapot készíttetett, amin köszönetet mondott a negyed század jegyzőinek, dr. Gyalog Sándornak (†), dr. Réthy Vilmosnak (†), Mihaleczné Kovács Máriának és dr. Melis Jánosnak, valamint az utolsó VB. titkárnak, dr. Patakiné, dr. Szabó Évának, aki sokat segített az átmenetben.

Vélemény, hozzászólás?

Mozgáskorlátozott évértékelő: Együtt könnyebb

Nemcsak az iskola, hanem az alapítvány is nyertes!