in , , ,

A boldogság kék madara Szarvason

Kedden két, szerdán egy előadással mutatkozott be az Egerből érkezett Harlekin Bábszínház, a Cervinus Teátrum színpadán. Maurice Maeterlinck – Nobel-díjas – belga író, költő 1909-ben írta meg „A kék madár” című történetét, amely kétségtelenül bölcs mondanivalójával ma is aktuális. A sztori talán a legkisebbek számára nem érthető, de az iskolások már biztosan követik Mytyl és Tyltyl históriáját, vagyis azt, hogy a boldogság nem a pénzben keresendő, hanem az mindenkinek a saját szívében, lelkében van.

Két gyermek– Mytyl és Tyltyl – karácsony előtti éjszakán egy csodálatos utazáson vesznek részt, a szomszéd beteg kislány számára keresik a boldogság kék madarát. Útjukon sokan segítik őket, és mire hazatérnek, rájönnek, hogy a kék madár kezdetektől fogva Tyltyl madara, amit odaad a beteg kislánynak. Tudatosul bennük az is, hogy a boldogságot mindenkinek önmagában kell keresnie.

Az előadás érdekessége az volt, hogy a színpadon a két gyermeket színészpalánták – Mytyl (László Diána) és Tyltyl (Győri Kende) – játszották. A bábokat Mészáros Pancsa, Soó Gyöngyvér, Szabados Böbe, Sóvári Csaba, Szilner Olivér, Kiss Alexandra, Iklódy Anna és Elekes Boglár bábművészek mozgatták a színpadon, és színészi feladatokat is elláttak. Bevallom, számomra újdonság volt, hogy a bábművészek nem egy paraván mögött mozgatták a bábokat, hanem a színpadon bábokkal a kezükben beszéltek, énekeltek. Több érdekes megoldás közül a legmeghatóbb a festmény mögött, de a képből a fejük és a karjuk szabadon mozgó nagyszülők jelenete volt.

A történetet Szőke Andrea írta át a Bábszínház számára, és a dalszövegek is az ő munkáját dicsérik. A díszletet, és a látványos bábokat Matyi Ágota tervezte. A mese zeneszerzője Andorka Péter volt.

A szülők, nagyszülők vegyék ki a könyvtárból Maurice Maeterlinck Kék madarát, és meséljék el gyermeküknek, unokájuknak, hiszen nemsokára itt a karácsony és ez a történet mindenképpen szívet-melengető, szeretetről szóló mese.

A Cervinus Teátrum művészeti igazgatójának, Dr. Dósa Zsuzsának nagyon nagy elismerés, hogy három alkalommal tudta megtölteni a nézőteret gyermekközönséggel.

Vélemény, hozzászólás?

Iskolánk a megyei Pályaválasztási vásáron

Segítség és figyelem a rászorulóknak Békésben is