in , ,

„Aki libát nem eszik…” – Szent Márton ünnepe a Gyakorlóoviban

Idén már ötödik alkalommal került megrendezésre került a hagyományőrző Márton-napi délelőtt a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvodában. Ezen a rendezvényen az óvoda minden csoportja, nagy közössége együtt várja Gáspár libát, aki a mókázás főszereplője.

A Gyakorlós gyerekek életében mindig hatalmas várakozás előzi meg az efféle hagyományőrző, játékos délelőttöt. Minden csoport apróságai már napokkal az ünnep előtt lázas készülődésben, kreatív alkotásokkal, népi rigmusokkal idézik meg a múltat, majd így válnak aktív résztvevőivé a gondosan szervezett programoknak.

Mihály Zoltánné szemléletesen mesélte el a kicsiknek, hogy ki volt Márton, és a legenda szerint életmódja és jócselekedetei által hogyan vált püspökké. Márton barna lovon jött az idén, szinte tavaszias levegőt hozott, az időjóslás szerint tehát kemény tél várható.

Az intézmény udvarán a Cseresznye csoportos gyerekek élőképekkel fogadták a többi csoportot, melyek egy-egy történetet meséltek el a Márton-napról. A történetek életre keltése után, Gyekiczki Istvánné Piroska a gyerekek segítségével előcsalogatta Gáspárt, a kislibát, aki az egész délelőtt folyamán szórakoztatta a gyerekeket. A tojáskereső játék mindig mosolyt csal mindannyiunk arcára.

A gyerekek az óvó nénik, még a dajka nénik is vidám körjátékokat és párkereső játékokat játszottak. A táncházban a legkisebbektől a legnagyobbakig egyaránt mindenki táncolt, amíg a dajka nénik meg nem érkeztek a finomságokkal. Minden csoport libazsíros kenyérfalatkákat és libatepertőt kóstolt, hiszen a hiedelem szerint ezen a napon illik libát enni, mert aki nem eszik, egész évben éhezni fog.

A délelőtt zárásaként minden kisgyerek elköszönt Gáspártól: Liba mondja, gi-gá-gá, elmegyek én világgá!!! El ne menj, hiszen egy év múlva újra veled szeretnénk ilyen jót játszani!

Rétes Petra óvodapedagógus

Egy újabb rivális térdre kényszerítve

5 megyében 38 bűncselekmény, 10 gyanúsított, köztük szarvasiak is