in

Még azelőtt elfogták a terrorizmus segítőit Lőkösházán, hogy kiadták volna ellenük az európai elfogatóparancsot

Lökösháza vasúti határátkelőhelyen a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonat utasai közül 2015. november 14-én két együtt utazó férfi nem tudta igazolni magyarországi tartózkodásának jogszerűségét, és állampolgárságát a békési rendőröknek. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másiknál azonban még az sem – mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek. Előállították őket.

A határrendészeti kirendeltségen kiderült, az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves K. Simon Jonathan brit állampolgáré. Útitársát bemondott személyi adatai alapján a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: B. Trevor, szintén brit állampolgár, és 40 éves.

Ügyükben 2015. november 17-én 16 óra körül történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogatóparancsa. A két férfi nem jelezte az angol hatóságoknak, hogy elhagyják Angliát, pedig erre bírósági ítélet kötelezte őket. Korábban ugyanis terrorcselekmény-finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltöttek börtönben, 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évig csak az angol hatóságok engedélyével hagyhatták volna el Angliát.

ORFK Kommunikációs Szolgálat
2015. november 17. 22:28

Márton-napi játszóház a Gyakorlóban

Vecerka: Terefere-party Csabacsűdön